Θα επιδοτούνται μέχρι και με 250.000 ευρώ μικρομεσαίες εταιρείες του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», ένα πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις του Εμπορίου, των Υπηρεσιών και του Τουρισμού να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κτιριακές τους υποδομές και να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα λίγου χρόνου να δημοσιευθεί η πρόσκληση του «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» με την πλατφόρμα για τις αιτήσεις ενδεχομένως να ανοίγει ακόμη και εντός Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στο προγραμματισμό των πρώτων αποφάσεων που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες, μια από τις οποίες θα αφορά και την εκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονομώ- Επιχειρώ».

Σημειώνεται, ότι έχει ήδη γνωστοποιηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, η προδημοσίευση της πρόκλησης του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», μέσα από την οποία προκύπτουν οι δικαιούχοι αλλά και τα ποσοστά της επιδότησης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο «Εξοικονομώ 2023» που απευθύνεται σε νοικοκυριά και το οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς η πλατφόρμα για τις αιτήσεις έχει ήδη ανοίξει και θα παραμείνει στην διάθεση των ενδιαφερόμενων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αλλά και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Ανακαινίζω για Νέους».

Σημειώνεται, ότι όπως και τα προηγούμενα προγράμματα έτσι και το “Εξοικονομώ-Επιχειρώ” έχει στόχο να αναβαθμίσει ενεργειακά τα κτίρια της χώρας, καθώς περίπου το 65% έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980 και μόνο ένας μικρός αριθμός κτιρίων έχει ανακαινιστεί. Ουσιαστικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» θα δοθεί η δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν την δυνατότητα σήμερα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κτιριακές τους υποδομές.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα αποτελεί μέρος προσπάθειας για την εφαρμογή της πράσινης μετάβασης με στόχους τον περιορισμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και την μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. Η δράση αποτελεί μέρος των πολιτικών και μέτρων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο καθορίζει με λεπτομέρεια το σχέδιο δράσης για την επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων έως το 2030.

Βασικά στοιχεία για το ΕΣΕΚ είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης εφαρμόζοντας τη στρατηγική για την ανακαίνιση του κτιρίου στον οικιακό και τον τριτογενή τομέα και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού τομέα και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να προκύψει από την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής με παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος, των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, την ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας καθώς επίσης και την αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις;

Εκτός, μεγάλου απροόπτου, εντός Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Με δεδομένη όμως την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπάρχει η πιθανότητα το πρόγραμμα να ξεκινήσει λίγο αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως ειδικοί στα θέματα του «Εξοικονομώ» επισημαίνουν ότι το ζητούμενο δεν είναι πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις, αλλά αφενός οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να έχουν έτοιμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αφετέρου το πρόγραμμα να τρέξει γρήγορα, απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος;

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τους κλάδους του Εμπορίου, των Υπηρεσιών και του Τουρισμού. Ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν
υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ ενώ ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Ποιες επιχειρήσεις δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής;

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα την κατοικία τους, οι εταιρείες που αναπτύσσουν το δίκτυο των καταστημάτων με την μέθοδο Franchising και οι επιχειρήσεις του Δημοσίου.

Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης;

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων για τις μεσαίες επιχειρήσεις φτάνει το 40% ενώ για τις μικρές και πολλές μικρές φτάνει το 50% για την εξοικονόμηση ενέργειας και το 40% για τις υπόλοιπες υποστηρικτικές δαπάνες. Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ. Για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Η Δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό 100 κλίνες. Στα παραπάνω όρια των δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ο οποίος δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη.

Σημειώνεται ότι οι επιλέξιμες επιχορηγούμενες δαπάνες για τις συμβουλευτικές – υποστηρικτικές εργασίες στο σύνολό τους δε μπορεί να υπερβαίνουν το 7% του επιλέξιμου συνολικού προϋπολογισμού του έργου με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ.

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος;

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ. Τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Εμπορίου και των Υπηρεσιών και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι την εξάντληση όλων των διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Η δράση χρηματοδοτείται από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η κατανομή των πόρων θα γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες;

Επιλέξιμες επεμβάσεις είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

• Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους όπως θερμομόνωση και εγκατάσταση συστημάτων σκίασης.
• Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού, όπως για παράδειγμα αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέα τεχνολογίας LED
• επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας και ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής
• επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων όπως αντικατάσταση ψυκτών από νεότερης τεχνολογίας αντλίες θερμότητας ή ψύκτες και ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής
• επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων όπως αντικατάσταση ανεμιστήρων από νέες ενεργειακά συσκευές (inverters),
• επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης

• επεμβάσεις εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως μεταξύ άλλων φωτοβολταικά συστήματα, ανεμογεννήτριες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας

Με ποιο τρόπο θα γίνει η υποβολή και η αξιολόγηση των αιτήσεων;

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» υλοποιείται σε όλα τα στάδιά του από την υποβολή και την αξιολόγηση της αίτησης μέχρι τις ενστάσεις, την πιστοποίηση, την τροποποίηση, την πληρωμή, τον έλεγχο των μακροχρονίων υποχρεώσεων κλ.π. μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πρόσβαση στο οποίο θα δίνεται στους δικαιούχους των ενισχύσεων μέσω ειδικής ιστοσελίδας και στο οποίο υποχρεωτικά οι δικαιούχοι των ενισχύσεων θα υποβάλλουν το σύνολο των αιτημάτων τους.

Ποιος είναι ο ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτύχουν οι επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα;

Για κάθε έργο που θα επιχορηγηθεί θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να μειωθούν οι εκπεμπόμενοι ρύποι (CO2) και να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 35% αλλά και να επιτευχθεί αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη. Σημειώνεται, ότι η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των επεμβάσεων προκύπτει αποκλειστικά από έκθεση αποτελεσμάτων του Ενεργειακού Ελέγχου.

Επίσης, με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα πραγματοποιείται αποτίμηση του ενεργειακού στόχου, όπου η ενίσχυση θα συνδέεται με τον πραγματικά επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Να έχουν συσταθεί οι επιχειρήσεις που δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, να έχουν κλείσει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας και να δραστηριοποιείται στην Ελληνική επικράτεια.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας θα πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει
αυθαίρετη κατασκευή. Επίσης, η επιχείρηση δεν θα πρέπει να βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, να μην εκκρεμεί σε βάρος της ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμη η επιχείρηση θα πρέπει να δεσμευτεί ότι οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη αίτηση χρηματοδότησης δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ενταχθεί και δεν θα υποβληθούν προς έγκριση χρηματοδότησης σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

Ποια είναι η διάρκεια υλοποίησης των έργων;

Η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης. Επισημαίνεται ότι, δαπάνες
τουλάχιστον ίσες με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στους πρώτους 9 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης Ένταξης.

Με ποιον τρόπο γίνεται η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων;

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα είναι συγκριτική, στο πλαίσιο συνολικής βαθμολογίας που θα προκύπτει βάση κριτηρίων και συντελεστών βαρύτητας που περιγράφονται αναλυτικά στην προδημοσίευση του οδηγού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις