Εσπεριδοειδή: Η κλιματική αλλαγή μειώνει την παραγωγή – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Την μεγάλη ανατροπή κάνει η χώρα μας ανάμεσα στα κράτη του βόρειου ημισφαιρίου
Η παραγωγή εσπεριδοειδών στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να μειωθεί κατά 13% σε 25.958.275 τόνους το 2022/23, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εσπεριδοειδών (WCO). Η προκαταρκτική πρόβλεψη, η οποία παρουσιάστηκε κατά την τρίτη έκδοση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Εσπεριδοειδών στις 30 Νοεμβρίου, βασίζεται σε δεδομένα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
H κλιματική αλλαγή “χτυπά” τα εσπεριδοειδή με τις προβλέψεις να θέλουν την φετινή σοδειά την μικρότερη των τελευταίων χρόνων. Ο Philippe Binard, γενικός γραμματέας του WCO, σχολίασε: «Οι πληροφορίες για την αγορά που λάβαμε από τις μεγάλες χώρες παραγωγής εσπεριδοειδών στο βόρειο ημισφαίριο υποδηλώνουν ότι η καλλιέργεια εσπεριδοειδών 2022/23 προβλέπεται να μειωθεί στους 25.958.275 τόνους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη μείωση 13 τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν».
Ο Eric Imbert της CIRAD και της Τεχνικής Γραμματείας του WCO πρόσθεσε: «Η φετινή σοδειά είναι μια από τις μικρότερες των τελευταίων εποχών, κυρίως λόγω των κλιματικών προβλημάτων στις κορυφαίες χώρες εξαγωγής.
«Αλλά παρά τη μείωση της παραγωγής στο βόρειο ημισφαίριο, η αγορά εσπεριδοειδών συνεχίζει να παραμένει ανοδική. Τα εσπεριδοειδή είναι ακόμα ένα από τα κορυφαία φρούτα στην παγκόσμια αγορά».
Η παραγωγή πορτοκαλιού προβλέπεται να μειωθεί κατά 11,79 τοις εκατό σε σύνολο 13.995.754 τόνων. Παρόμοια μείωση αναμένεται επίσης για τις άλλες κατηγορίες εσπεριδοειδών, συγκεκριμένα το γκρέιπφρουτ (μείωση 16,88 τοις εκατό σε 769.043 τόνους), τα μαλακά εσπεριδοειδή (μείωση 13,32 τοις εκατό σε 7.176.116 τόνους) και τα λεμόνια (μείωση 15,70 τοις εκατό σε 7.043 τόνους).
Παραγωγή εσπεριδοειδών: Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα
Μπορεί η παραγωγή να μειώνεται στις περισσότερες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εσπεριδοειδών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 15,09% και 20,97% αντίστοιχα στην Ισπανία και την Ιταλία, ωστόσο εκτιμάται αύξηση 10,83% για την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το 63,2% των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις