Ευρώπη: Σταθερή η παραγωγή γάλακτος – Ποιες χώρες κρατούν τα ινία
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία
Σταθερή παρέμεινε η παραγωγή γάλακτος στην Ευρώπη και το 2021 σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, η γαλακτοπαραγωγή σημείωσε οριακή αύξηση της τάξεως του 0,7% σε σύγκριση με το 2020 συγκεντρώνοντας συνολικά 161 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος.
Η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε στην Ιταλία (+4%) και την Ιρλανδία (+6%), αλλά μειώθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία κατά -2%.
Τα υπόλοιπα προϊόντα που παράχθηκαν είναι: 2,3 εκατομμύρια τόνοι βουτύρου και «κίτρινων προϊόντων», 44,4 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος, 10,4 εκατομμύρια τόνοι τυριού, 61,4 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος και 16,4 εκατομμύρια τόνοι αποκορυφωμένου γάλακτος, καθώς και 23,2 εκατομμύρια τόνοι γάλακτος κατανάλωσης από 13,0 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος και 10,0 εκατομμύρια τόνοι αποκορυφωμένου γάλακτος.
Ποιες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί γάλακτος στην Ευρώπη
Τα ινία της ευρωπαϊκής γαλακτοβιομηχανίας φαίνεται να κρατά η Γερμανία η οποία κατέχει το 19% της παραγωγής γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 20% της παραγωγής βουτύρου, το 29% των όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτια και το 23% των τυριών. Ακολουθεί η Ισπανία η οποία παράγει το 15% του γάλακτος προς κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11 %) και την Πολωνία (8%) αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα του γάλακτος κατανάλωσης, που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021.
Βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι οι Κάτω Χώρες, οι οποίες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου) και τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (14% του συνόλου της ΕΕ) και το πέμπτο μεγαλύτερο από τα όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα (7%).
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις