Γ. Κουτέλας: Ο ειδικός στην γευσιγνωσία ελαιολάδου μιλά στο FoodLife
Ο έμπειρος γευσιγνώστης Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς παρουσιάζει τα μυστικά του καλού ελαιολάδου
Αποστολή στην Καλαμάτα: Δημήτρης Χριστούλιας
Η γευσιγνωσία ελαιολάδου πάντα αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για όλους όσους αγαπάμε τα ελληνικά προϊόντα. Σίγουρα αρκετοί ενδεχομένως να έχουν συμμετάσχει σε μια γευσιγνωσία ελληνικών κρασιών. Ωστόσο πολλοί λιγότεροι είναι αυτοί που είχαν την απίστευτη εμπειρία να παραβρεθούν σε μια γευσιγνωσία ελαιολάδου. Το FoodLife δεν θα μπορούσε να μην επισκεφθεί την Καλαμάτα, για να συναντήσει τον πολύπειρο γευσιγνώστης Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Γιώργο Κουτέλα, προκειμένου να «μυήσει» τους αναγνώστες του στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Και η εμπειρία μας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε μερικά από τα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλη την Ελλάδα.
Η συνάντηση με τον Γιώργο Κουτέλα έγινε στο κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα που λειτουργεί στο κέντρο της Καλαμάτας, στο «Τροφοπωλείον 51» στην οδό Σπάρτης 51, μετά την πρόσκληση των καλών μας φίλων Αργύρη Βλάχου και Ελευθερίας Γρηγοροπούλου, από το ταξιδιωτικό πρακτορείο MessinianTravellers, ένα από τα καλύτερα της ευρύτερης περιοχής, που διοργανώνει κάθε εβδομάδα απίστευτες περιοχές σε βουνό και θάλασσα. Ο Γιώργος Κουτέλας έχει δημιουργήσει έναν «αυθεντικό χώρο» εντός του καταστήματος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν την εμπειρία της γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
Η γευσιγνωσία ελαιολάδου υπό την καθοδήγηση του έμπειρου γευσιγνώστη Γιώργου Κουτέλα, αποτελεί μια «ιεροτελεστία», μια πραγματική μύηση στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
Ο Γιώργος Κουτέλας μας επιφύλασε μια θερμή υποδοχή και αφού ανταλλάξαμε τις πρώτες μας κουβέντες, αμέσως κατάλαβα ότι θα ζήσουμε μια πολύ όμορφη εμπειρία, που θα μας μείνει αξέχαστη. Και αν νομίζετε ότι η γευσιγνωσία ελαιολάδου απευθύνεται μόνο σε ενήλικες κάνετε λάθος, καθώς στην όλη διαδικασία συμμετείχαν και οι 3 γιοι μου, ο Γιώργος, ο Αδάμ και ο μικρός Θοδωράκης, που μόλις πριν λίγο καιρό έγινε 4άρων ετών.
Πώς γίνεται η γευσιγνωσία ελαιολάδου
Αφού κάθισε ο καθένας στην καρέκλα του μπροστά μας είχαμε 4 ποτηράκια, κλεισμένα με ένα πιατάκι, τα οποία ήταν από διαφορετικές ποικιλίες αλλά και από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας αλλά και από ένα πράσινο μήλο, το οποία μετά από κάθε δοκιμή ελαιολάδου, τρώγαμε λίγο για να αλλάζει η γεύση μας και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα την γεύση του ελαιολάδου που θα δοκιμάζαμε στην συνέχεια.
Πρώτο βήμα: Αρχικά το ποτηράκι περιέχει μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου
Δεύτερο βήμα: Κρατάμε το ποτηράκι στην χούφτα μας για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ζεσταθεί το ελαιόλαδο και «λαδώνουμε» τα τοιχώματα του ποτηριού.
Τρίτο βήμα: Βάζουμε μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου στο στόμα μας. Προσοχή δεν το καταπίνουμε. Φροντίζουμε να φτάσει το ελαιόλαδο στην γλώσσα μας και στον ουρανίσκο μας και στην συνέχεια, αφού έχουμε κολλήσει την γλώσσα μας στα δόντια παίρνουμε μία ανάσα από το στόμα και μετά το καταπίνουμε.
Τέταρτο βήμα: Τρώμε λίγο μήλο και περιμένουμε 5-6 λεπτά για να δοκιμάσουμε το επόμενο ελαιόλαδο.
Αυτά είναι μερικά από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος στην διαδικασία γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Το ελληνικό ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται από την φρεσκάδα του και την πλούσια γεύση τους. Τα αρώματά του ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή προέλευσης, από γρασίδι, από τομάτα, μέχρι λεμόνι, πορτοκάλι, βασικό, διάφορα βότανα και άλλα. Εμείς μεταξύ άλλων δοκιμάσαμε ελαιόλαδο από κορωνέϊκή ποικιλία, από μανάκι και άλλα. Στα ελαιόλαδα που δοκιμάσαμε σύμφωνα με τον Γιώργο Κουτέλα, παρατηρήσαμε μεταξύ άλλων πόσο φρουτώδες, πικρό και πικάντικο είναι. Υπάρχουν ελαιόλαδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πράσινη σαλάτα και κάποια άλλα που είναι ιδανικά για να συνοδέψουν ένα ψάρι.
Τα μυστικά για το ελαιόλαδο είναι πάρα πολλά και εάν θέλετε να τα μάθετε δεν έχετε από το να επικοινωνήσετε με τον Γιώργο Κουτέλα για να ζήσετε την δική σας εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
«Τροφοπωλείον 51», Σπάρτης 51, Καλαμάτα. Τηλέφωνο: 2721082613
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις