To ποσό θα διατεθεί για την καταπολέμηση της πείνας σε 47 χώρες

Η Ομάδα των “Επτά πλούσιων δημοκρατιών”, γνωστή και ως G7, θα δεσμεύσει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, καθώς η ομάδα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των αναπτυσσόμενων χωρών σχετικά με την απειλή της πείνας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν πάνω από το ήμισυ αυτού του ποσού, το οποίο θα διατεθεί για την καταπολέμηση της πείνας σε 47 χώρες και για τη χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.

Η G7 προσπαθεί να συσπειρώσει τις αναδυόμενες χώρες, πολλές με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, για να αντιταχθούν στην εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και κάλεσε πέντε μεγάλες δημοκρατίες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος στη σύνοδο κορυφής για να τις κερδίσει.

Ορισμένα αναπτυσσόμενα έθνη, πρώην θύματα της δυτικής αποικιοκρατίας, βλέπουν τις δυτικές καταγγελίες για την Ουκρανία ως αυτοεξυπηρετούμενες και ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των τροφίμων στους πληθυσμούς τους. Ορισμένοι κατηγορούν τις δυτικές κυρώσεις, όχι την εισβολή της Ρωσίας σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και τον αποκλεισμό των λιμανιών της, για τις ελλείψεις.

«Οι ενέργειες του Πούτιν ήταν ο πυρήνας και το πράγμα από το οποίο μπορείτε να τραβήξετε μια ευθεία γραμμή σε όλη την ευπάθεια που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια», είπε ο αξιωματούχος.

«Οι ενέργειές του στραγγάλισαν τα τρόφιμα και τη γεωργική παραγωγή και χρησιμοποίησαν τα τρόφιμα ως πολεμικό όπλο μέσω της καταστροφής γεωργικών αποθηκών, εγκαταστάσεων επεξεργασίας… και του αποτελεσματικού αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε.

Περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια της δέσμευσης θα διατεθούν σε άμεσες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις, με άλλα 760 εκατομμύρια δολάρια για «επισιτιστική βοήθεια» για «ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της παραγωγικότητας των συστημάτων τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Ξεχωριστά, οι ηγέτες συμφώνησαν να υιοθετήσουν μια πιο συντονισμένη προσέγγιση για την αμφισβήτηση των πρακτικών της Κίνας που στρεβλώνουν την αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο. Υποσχέθηκαν επίσης να εργαστούν για να αφαιρέσουν την καταναγκαστική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας που υποστηρίζεται από το κράτος, από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Διαβάστε επίσης: 

G7: Να μην παρεμποδιστούν οι εξαγωγές τροφίμων

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις