Τους λόγους εξηγεί στο FoodLife o πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, Αλέκος Στεφανάκης

Της Ρομίνας Νικηφόρου

Ελλείψεις παρατηρούνται μετά τον Αύγουστο σε δημοφιλή κρητικά τυριά, όπως η γραβιέρα, ο ανθότυρος η ξερή μυζήθρα και το κεφαλοτύρι.

Όπως εξηγεί στο FoodLife,  ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, Αλέκος Στεφανάκης οι ελλείψεις σε κρητικά τυριά οφείλονται αφενός στη μειωμένη παραγωγή, αφετέρου στις αυξημένες ποσότητες φέτος που εστάλησαν από την Κρήτη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στη μεγάλη άνοδο του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι στο νησί.

Το φαινόμενο της μειωμένης παραγωγής δεν είναι τωρινό αλλά των τελευταίων τεσσάρων ετών, ωστόσο όπως εξηγεί ο κ. Στεφανάκης, εντάθηκε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή οι ποσότητες που υπάρχουν σε τυριά τα οποία αποτελούν προϊόντα ωρίμανσης οριακά επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας καθώς μετά τον Αύγουστο και λόγω του αυξημένου αριθμού των τουριστών που επισκέφθηκαν την Κρήτη καταγράφηκαν ελλείψεις» σημειώνει ο ίδιος.

Η κατάσταση πάντως εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί από τον επόμενο μήνα καθώς τα τυροκομεία της Κρήτης έχουν ήδη ξεκινήσει την παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, ωστόσο οι τιμές πώλησης των τυριών που θα παραχθούν αναμένονται υψηλές. Εξάλλου το φαινόμενο των διαρκών ανατιμήσεων αφορά συνολικά τον κλάδο των γαλακτοκομικών και τυροκομικών με παράγοντες της αγοράς να μη βλέπουν προς το παρόν σημάδια αποκλιμάκωσης.

Διαβάστε επίσης: 

Γάλα: Σοβαρές ελλείψεις στα ράφια-Πώς επηρεάζονται γραβιέρα, κασέρι και φέτα – ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις