Οι προσδοκίες στους επιμέρους κλάδους είναι ανοδικές, με εξαίρεση τον κλάδο Τροφίμων-Ποτών-Καπνού.

Αισθητά βελτιώθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο καθώς διαμορφώθηκε στις 113,3 μονάδες, από 106,9 μονάδες τον Ιανουάριο, όπως επισημαίνεται στην Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Φεβρουάριο.

Η ενίσχυση αυτή, σημειώνεται, είναι αποτέλεσμα της καλυτέρευσης των προσδοκιών στους περισσότερους κλάδους με εξαίρεση μόνο τον κλάδο Τροφίμων-Ποτών-Καπνού, όπου ο δείκτης κινείται έντονα πτωτικά.

Αναλυτικά, όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται και διαμορφώνονται στις +40 μονάδες (από +30 μονάδες), με τις θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο να βελτιώνονται και να διαμορφώνονται στις +18 (από +3) μονάδες.

Οι πωλήσεις έχουν οδηγήσει σε ρευστοποίηση αποθεμάτων, με αποτέλεσμα αυτά να διατηρούνται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στις -4 μονάδες, και οι νέες παραγγελίες να ενισχύονται περαιτέρω (+17 από +8 μονάδες).

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για την απασχόληση διευρύνονται ελαφρά (+30 από +27 μονάδες), ενώ ως προς τις τιμές, το 60% αναμένει άνοδο, ενδεικτικό των πληθωριστικών πιέσεων.

Ως προς τον βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον αυτός ενισχύεται,
καθώς το 70,2% θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, υψηλότερα από τον Ιανουάριο (58,8%).

Οι προσδοκίες στους επιμέρους κλάδους είναι ανοδικές, με εξαίρεση τον κλάδο Τροφίμων-Ποτών-Καπνού.

Συγκεκριμένα ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον συγκεκριμένο κλάδο, υποχώρησε σημαντικά τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στις 85,4 (από 101,1) μονάδες, υψηλότερα σε σχέση με το περυσινό επίπεδο (54,7 μον.).

Οι τρέχουσες πωλήσεις διατηρήθηκαν έντονα θετικές (+56 από +48 μονάδες), ενώ αντίθετα οι θετικές προσδοκίες για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου υποχωρούν σημαντικά και στέφονται αρνητικές στις -5 μονάδες (από τις +31).

Τα αποθέματα κλιμακώνονται στις +47 μονάδες (από +18), ενώ εξασθενούν ελαφρά οι παραγγελίες προς
προμηθευτές (+26 από +30 μον.). Αμετάβλητο διατηρείται το ισοζύγιο των προβλέψεων για την απασχόληση, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται εκ νέου στα ίδια επίπεδα (+48 από +49 μονάδες), ενώ οι πληθωριστικές τάσεις των τιμών περιορίζονται ελαφρά (+38 από +44 μονάδες).

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις