Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι επιλογές με τη μεσογειακή διατροφή είναι ακόμη περισσότερες

Η χώρα μας αποτελεί πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, λόγω της μεγάλης ποικιλίας σε εποχιακά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, όλο το χρόνο. Ειδικά όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι επιλογές είναι ακόμη περισσότερες.

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με χαμηλά ποσοστά διαβήτη, μεταβολικών δυσλειτουργιών, χοληστερόλης, δυσκοιλιότητας, καρδιοπαθειών, καρκινωμάτων, άνοιας, αιμορροιδοπάθειας και αθηρωμάτωσης.

Τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή είναι:

-Το ελαιόλαδο που έχει συνδεθεί με την ομαλοποίηση των λιπιδίων του αίματος, τη μείωση της επίπτωσης της αθηρωμάτωσης.
-Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
-Το ψωμί ολικής άλεσης
-Τα ψάρια
-Οι ξηροί καρποί
-Τα όσπρια
-Το σκόρδο
-Το γιαούρτι καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
-Το κόκκινο κρασί, ένα ποτήρι την ημέρα

Αντίθετα, το κόκκινο κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται το πολύ μια φορά την εβδομάδα, ενώ η μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα και άλλα αλλαντικά. Παρομοίως τα γλυκά να καταναλώνονται με μέτρο.

Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες για τη μεσογειακή διατροφή

Μια ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 60.000 συμμετέχοντες, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, αποκάλυψε ότι η επιλογή να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας κατά σχεδόν ένα τέταρτο, ακόμη και μεταξύ εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω γονιδίων, σύμφωνα με την έκθεση.

Μεταξύ των ανθρώπων των οποίων οι διατροφικές επιλογές έμοιαζαν λιγότερο με τη μεσογειακή διατροφή, περίπου 17 στα 1.000 άτομα εμφάνισαν άνοια κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης της μελέτης διάρκειας περίπου εννέα ετών. Αντίθετα, μεταξύ των ανθρώπων των οποίων οι διατροφικές επιλογές έμοιαζαν περισσότερο με μεσογειακή διατροφή, μόνο περίπου 12 στα 1.000 άτομα εμφάνισαν άνοια.

Την ίδια ώρα, αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή “φρενάρει” την εξέλιξη της νόσου στους άνδρες που ήδη έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και πρόωρης θνησιμότητας. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει τέτοια σχέση ειδικότερα στον καρκίνο του προστάτη.

Παράλληλα, η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 25% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, περίπου όσο τα φάρμακα όπως οι στατίνες, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν συστηματική μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής (άρα και του καρδιαγγειακού κινδύνου), σχεδόν 30% βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς επίσης μείωση κατά 27% του δείκτη μάζας σώματος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις