Καταρρίπτεται η θεωρία που ήθελε την συγκεκριμένη βιταμίνη να αποτρέπει την λοίμωξη

Η βιταμίνη D δεν είναι πιθανό να αποτρέψει μια λοίμωξη από Covid-19 ή λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη, ακόμα κι αν τα τρέχοντα επίπεδα της βιταμίνης είναι χαμηλά, σύμφωνα με δύο νέες, μεγάλες κλινικές δοκιμές. Μια μελέτη, που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, έδωσε σε 3.100 άτομα με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μια χαμηλή ή υψηλή δόση της βιταμίνης για να διαπιστωθεί εάν το συμπλήρωμα θα αποτρέψει τον κοροναϊό ή τη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε καμία από τις δύο δόσεις «δεν οδήγησε σε μειωμένο κίνδυνο οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων από όλες τις αιτίες (ARI) ή σε κίνδυνο ή σοβαρότητα του COVID-19 ειδικά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Adrian Martineau, καθηγητής λοίμωξης του αναπνευστικού και ανοσία στο Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Μια δεύτερη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, που έγινε επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έδωσε σε πάνω από 34.000 Νορβηγούς μουρουνέλαιο ή ένα εικονικό φάρμακο για να δοκιμάσουν την επίδραση της βιταμίνης D στην πρόληψη της Covid και της αναπνευστικής νόσου. Το μουρουνέλαιο περιέχει φυσικά χαμηλές δόσεις βιταμίνης D, μαζί με βιταμίνη Α και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Το British Medical Journal δημοσίευσε και τις δύο μελέτες την Τετάρτη. «Η κύρια λύση είναι ότι για τους ανθρώπους γενικά, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D δεν απέτρεψε τον COVID-19, τη σοβαρή COVID-19 ή τις συμπτωματικές οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Arne Søraas, ερευνητής στο τμήμα μικροβιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο στη Νορβηγία, σε ένα email.

Τα ευρήματα και των δύο μελετών αντικρούουν μια μελέτη που έγινε το 2020 στην Πόλη του Μεξικού, όπου οι επαγγελματίες υγείας έλαβαν είτε 4.000 IU βιταμίνης D την ημέρα είτε ένα εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές βρήκαν προστατευτικά αποτελέσματα από τη βιταμίνη σε μόλις ένα μήνα. Δύο ακόμη κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά θα προσθέσουν περισσότερα δεδομένα, είπε ο Martineau.

Οι μελέτες έγιναν πριν οι εμβολιασμοί ήταν ευρέως διαθέσιμοι, σημείωσαν και οι δύο συγγραφείς. «Μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τη βιταμίνη D που πιθανώς δεν προλαμβάνει καθόλου τον COVID-19», είπε ο Søraas.

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης D είναι να βοηθά το σώμα να απορροφά το ασβέστιο και το φωσφορικό άλας, διατηρώντας έτσι τους μύες και τα δόντια υγιή και τα οστά δυνατά και λιγότερο πιθανό να σπάσουν. Ωστόσο, η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τα εισβάλλοντα βακτήρια και ιούς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων από ιούς του αναπνευστικού και να ηρεμήσουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της πανδημίας, οι γιατροί στην πρώτη γραμμή άρχισαν να παρατηρούν ότι άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από Covid-19. Ξαφνικά, το Διαδίκτυο πλημμύρισε από εικασίες ότι η λήψη συμπληρωματικών δόσεων βιταμίνης D – ακόμα κι αν δεν χρειάζεται – θα εμπόδιζε τον κορωνοϊό να επικρατήσει.
Ωστόσο, «σε αντίθεση με τη βιταμίνη C, η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που μπορεί να «συσσωρευτεί» στο σύστημα και να προκαλέσει τοξικότητα εάν λαμβάνεται σε πολύ υψηλές δόσεις για μεγάλες περιόδους», εξήγησε ο Martineau.

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη D: Ποια τρόφιμα περιέχουν περισσότερη ποσότητα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις