Πάει για τέλος του 2022 το πρόγραμμα των γεωργικών συμβούλων
Η επιδοτούμενη δράση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 80 εκατ. ευρώ έχει ως στόχο να ενισχυθεί η παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεων των αγροτών
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Το πρόγραμμα των δωρεάν γεωργικών συμβούλων του αγρότη που θα τον καθοδηγεί με στόχο να αξιοποιήσει το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων του αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στο τέλος 2022 σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του FoodLife. Η νέα δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 80 εκατ. ευρώ με τίτλο «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα-Στήριξη για αποκόμιση οφέλους από τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών» βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και φαίνεται ότι θα είναι διαθέσιμη προς τον αγροτικό κόσμο από τον Δεκέμβριο. «Βρισκόμαστε στη φάση αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης από τους ενδιαφερόμενους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβούλων» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η παραγωγικότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της ελληνικής υπαίθρου και παράλληλα να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου μέσα από την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ορθολογικής χρήσης νερού, της γεωργίας ακριβείας, των λιπασμάτων, της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας κ.α.
Όπως έχει δηλώσει και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, με το πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να έχουν συμβουλευτική υποστήριξη χωρίς καμία επιβάρυνση. Να σημειωθεί ότι ο εκάστοτε παραγωγός θα επιλέγει από λίστα διαπιστευμένων συμβούλων για να έχει υποστήριξη σε μία σειρά από θέματα από τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μέχρι τη σωστή διαχείριση των ζωικών αποβλήτων. Βέβαια, η πρόσβαση των γεωργών στις συμβουλές είναι προαιρετική και αποτελεί ελεύθερη επιλογή τους. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της δράσης ανά περιφέρεια είναι ο εξής:
– Κεντρική Μακεδονία: 15,2 εκατ. ευρώ
– Κρήτη: 13 εκατ. ευρώ
– Θεσσαλία: 9,8 εκατ. ευρώ
– Πελοπόννησος: 8 εκατ. ευρώ
– Δυτική Ελλάδα: 7,8 εκατ. ευρώ
– Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 7,2 εκατ. ευρώ
– Στερεά Ελλάδα: 5,8 εκατ. ευρώ
– Δυτική Μακεδονία: 4 εκατ. ευρώ
– Βόρειο Αιγαίο: 3,3 εκατ. ευρώ
– Ήπειρος: 2,2 εκατ. ευρώ
– Νότιο Αιγαίο: 1,8 εκατ. ευρώ
– Νησιά Ιονίου: 1,1 εκατ. ευρώ
– Αττική: 800 χιλ. ευρώ
Διαβάστε επίσης: Τέλη Σεπτεμβρίου οι πληρωμές για το Πρόγραμμα “Εγκατάστασης Νέων Γεωργών”
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις