Ανατιμήσεις 9,8% καταγράφονται μέσα σε έναν χρόνο, σε βασικά αγαθά, καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές στα τρόφιμα, παρά την αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Eurostat, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον
Μάιο μειώθηκε στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο, ωστόσο στα τρόφιμα αυξήθηκε οριακά στο 9,8% από το 9,6%.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός μειώνεται εξαιτίας της δραματικής πτώσης της Ενέργειας κατά 21,1%, όταν αντίστοιχα στην ευρωζώνη η μείωση ανέρχεται στο 1,7%. Ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο οι τιμές της ενέργειας είχαν μειωθεί στην Ελλάδα 18% συγκριτικά με πέρσι, ενώ στην Ευρωζώνη είχαν αυξηθεί 2,4%.

Συνεπώς η τάση στις τιμές της ενέργειας είναι σταθερά πτωτική στην Ελλάδα και μάλιστα με προοδευτικότητα.

Τρόφιμα

Στα τρόφιμα ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει – κάτω όμως από τα διψήφια ποσοστά των προηγούμενων μηνών – και στην Ελλάδα παραδόξως «τσίμπησε» και λίγο από τον Απρίλιο.

Ωστόσο ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο, τα τρόφιμα στην Ελλάδα είχαν τρέξει με αυξήσεις 9,6%, δηλαδή μικρότερες αυξήσεις. Η αύξηση του πληθωρισμού των τροφίμων κινείται πλέον σε μονοψήφιο αριθμό και από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τον Μάιο έχει μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ιανουάριος: + 12,8%
Φεβρουάριος: +12,2%
Μάρτιος: +11,8%
Απρίλιος: +9,6%
Μάιος : +9,8%

Είναι προφανές πώς από τον Ιανουάριο του 2023 η τροχιά στον πληθωρισμό τροφίμων είναι πτωτική, ωστόσο η νέα έστω και οριακή άνοδος δημιουργεί ανησυχία και το ερώτημα είναι ένα:

Πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο – ούτως ή άλλως η αύξηση είναι
οριακή μπορεί και να οφείλεται σε συγκυριακά γεγονότα – και τον Ιούνιο θα δούμε την πτωτική τροχιά του 2023 να συνεχίζεται ή ο πληθωρισμός επανακάμπτει;

Σημειώνεται, ό,τι στην Ευρωζώνη η τροχιά του πληθωρισμού τροφίμων παραμένει πτωτική.
Κρίσιμος δείκτης είναι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός. Δηλαδή ο δείκτης που δεν μετρά τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και δείχνει πόσο διάχυτος είναι ο πληθωρισμός στην οικονομία (υπηρεσίες κλπ). Δεν είναι τυχαίο πώς αυτό τον δείκτη κοιτά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δει πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια.

Δομικός πληθωρισμός Μαΐου

Ελλάδα: Παρέμεινε σταθερός στο +7,2% τον Μάιο από 7,2% τον Απρίλιο (οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,8% έναντι αύξησης 6,8%)
Ευρωζώνη: Μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις