Στο «κόκκινο» οι τιμές των ζυμαρικών στην Ιταλία
Η μέση τιμή ενός πακέτου ζυμαρικών στη γειτονική χώρα αυξήθηκε από 1,7 ευρώ στα 2,13 ευρώ
Μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζυμαρικών, του φαγητού που έχει συνδεθεί με την ιταλική κουλτούρα καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στη γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα τον Μάρτιο η τιμή των ζυμαρικών αυξήθηκε κατά 17,5% σε ετήσια βάση και παρότι επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο κατέγραψε ξανά μεγάλη αύξηση της τάξης του 16,5%.
Η μέση τιμή ενός πακέτου ζυμαρικών αυξήθηκε από τα 1,7 ευρώ στα 2,13 ευρώ, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του CNN, την ίδια στιγμή που ο μέσος καταναλωτής στη χώρα καταναλώνει περίπου 23 κιλά ζυμαρικών κάθε χρόνο, που αντιστοιχεί περίπου σε 60 γραμμάρια καθημερινά.
Το γεγονός αυτό προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς τόσο στους καταναλωτές όσο και και στην ιταλική κυβέρνηση. Μάλιστα η κυβέρνηση της χώρας συγκάλεσε επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια για την εκτίναξη των τιμών και να εξεταστούν πιθανές λύσεις για την αποκλιμάκωσή τους. Στη συζήτηση που διεξήχθη στη Ρώμη, συμμετείχαν πολιτικοί, παραγωγοί ζυμαρικών, αλλά και ομάδες προστασίας των καταναλωτών.
Μετά τη συνεδρίαση, η επιτροπή δήλωσε ότι οι τιμές των ζυμαρικών έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τα πρώτα, αν και ασθενή, σημάδια αποκλιμάκωσης, σημειώνοντας πως αποτελεί ένδειξη ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει σημαντική πτώση. Επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αγορά για την προστασία των καταναλωτών και να διασφαλίσει πως όταν υπάρχουν σημαντικές μειώσεις στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών αυτό θα φανεί και στην τιμή των ζυμαρικών.
Σε ό,τι αφορά στα αίτια της κατακόρυφης αύξησης των τιμών, αποδίδεται στη διάθεση αποθεμάτων ζυμαρικών που φτιάχτηκαν όταν οι τιμές των πρώτων υλών ήταν υψηλότερες.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις