Ελεγκτές διενεργούν σαρωτικούς ελέγχους για αισχροκέρδεια και νοθεία

Του Δημήτρη Χριστούλια

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι στα καύσιμα, με την τιμή τους να «φλερτάρει» με τα 3 ευρώ το λίτρο σε ορισμένα νησιά της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες έντονος είναι o προβληματισμός, τις τελευταίες εβδομάδες, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι διαπιστώνουν υψηλή παραβατικότητα στα πρατήρια καυσίμων. Δηλαδή πρατήρια που πωλούν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από αυτό που ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσα πρατήρια πωλούν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το αντίστοιχο την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 παρανομούν και τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Όπως προκύπτει από τους τελευταίους ελέγχους που πραγματοποίησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων περίπου 1 στα 2 πρατήρια που ελέχθησαν παραβιάζουν το πλαφόν μέγιστου περιθωρίου κέρδους. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από ελέγχους που έγιναν σε περισσότερα από 300 πρατήρια καυσίμων. Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα των ελέγχων αναφέρουν ότι πρόκειται για στοχευμένους και όχι τυχαίους ελέγχους. Δηλαδή για περιπτώσεις πρατηρίων καυσίμων όπου υπάρχουν ενδείξεις και πληροφορίες ότι μπορεί να πωλούν με περιθώριο κέρδους μεγαλύτερου του επιτρεπτού.

Στοχευμένοι έλεγχοι στα καύσιμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τις ελεγκτικές Αρχές και το αμέσως επόμενο διάστημα, με τους ελεγκτές να αξιοποιούν στο έπακρον πληροφορίες και καταγγελίες που έχουν στην διάθεσή τους. Στο στόχαστρο όμως το ελεγκτών δεν μπαίνουν μόνο τα πρατήρια που πωλούν καύσιμα με μεγαλύτερο από το επιτρεπτό περιθώριο κέρδους αλλά και εκείνα που πωλούν την αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις βενζινάδικα φαίνεται να πωλούν τα καύσιμα και κάτω του κόστους με το οποίο τα προμηθεύονται. Δηλαδή περιπτώσεις όπου η διυλιστηριακή τιμή είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναγράφεται στις πινακίδες των βενζινάδικων. Τακτική που δεν αποτελεί παράνομη πράξη, αφού ένα πρατήριο καυσίμων έχει την δυνατότητα να πωλεί κάτω του κόστους, προκαλώντας ωστόσο έντονο προβληματισμό.  

Έλεγχοι για νοθεία και λαθρεμπόριο 

Την ίδια στιγμή οι ελεγκτές σπεύδουν να ελέγξουν, πέρα από το περιθώριο κέρδους, αν υφίστανται περιπτώσεις λαθρεμπορίου και νοθείας. Μιλώντας στο FoodLife υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και θα εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα, καθώς δεν είναι δυνατόν με τις τιμές των καυσίμων να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, να υπάρχουν κάποιοι σε οποιοδήποτε στάδιο της εμπορίας αλλά και πώλησης των καυσίμων που να αισχροκερδούν. Στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αλλά και των Περιφερειών εστιάζουν προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους και στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν φαινόμενα παράδοσης λιγότερων καυσίμων από την αντλία στους καταναλωτές.   

Διαβάστε επίσης: 

Fuel Pass: Στα 80 ευρώ η επιδότηση καυσίμων για τους κατόχους αυτοκινήτων – Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις