Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ και Κανάδα

Νέες αγορές όπως της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προσεγγίζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρεάτος ενώ στοχεύει και στις αγορές των ΗΠΑ και του Κανάδα.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΚ κ. Λευτέρης Γίτσας, αναφέρθηκε στο  δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων τριών ετών, αλλά και των διαφόρων γραφειοκρατικών  ζητημάτων, που μπόρεσαν και ξεπέρασαν με επιτυχία.

Αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα  της παραβατικότητας στον τομέα της αγοράς του κρέατος, που αντιμετωπίζουν με σταθερά βήματα, αλλά και στον πάγιο στόχο  της συνεχούς διεύρυνσης της ΕΔΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του Εθνικού Ελληνικού Τουριστικού Γαστρονομικού Χάρτη, που συνδυάζει τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή, τη γαστρονομία με τον τουρισμό, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών για ελληνικό κρέας. Η ζήτηση της αγοράς καλύπτεται από εισαγόμενο κρέας, κυρίως από Ν. Ζηλανδία και Ρουμανία.

Η ΕΔΟΚ ανέλαβε την πρωτοβουλία κατάρτισης προγράμματος τριετούς διάρκειας ώστε, με ανάλογες δράσεις να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αυτάρκειας ελληνικού κρέατος κατά την τουριστική περίοδο. Το πρόγραμμα είναι τριετές και περιλαμβάνει το κρεοπαραγωγικό αρνί, το βόειο ελευθέρας βοσκής, τον μαύρο χοίρο και τον νεροβούβαλο.

Ο κ. Γίτσας αναφέρθηκε στην πολύ χαμηλή παραγωγή πρόβειου και βόειου κρέατος, σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα ενώ έκανε λόγο για πολύ χαμηλές τιμές  των κρεάτων, που αποτελούν την αιτία  της  συνεχούς  εγκατάλειψης  των κτηνοτρόφων,  τα τελευταία χρονιά, αφού όπως είπε «ένα κιλό κρέας που θα καταναλωθεί από τετραμελή οικογένεια είναι πιο φθηνό από τα φασόλια ή ένα φλιτζάνι καφέ».

Επεσήμανε παράλληλα την πολύ μικρή κατανάλωση πρόβειου κρέατος κατ’ άτομο στην Ελλάδα καθώς πριν 10 χρόνια ήταν περίπου 3 κιλά ετησίως, ενώ σήμερα ξεπέρασε τα 8 κιλά.

Τόνισε ιδιαίτερα τις επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση της πανδημίας οπότε αναδείχθηκαν όλες οι αδυναμίες  του παραγωγικού μας μοντέλου, που σε μια σοβαρή κρίση, όπως σημείωσε,δεν θα μπορέσει να κρατήσει την χώρα μας όρθια, αφού δεν υπάρχει αυτάρκεια κρέατος.

Η ΕΔΟΚ  όπως επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, σχεδίασε και πέτυχε διάφορα προγράμματα  ερευνητικά με σημαντικές συνέργειες, από την παραγωγή  και την ακαδημαϊκή  κοινότητα,  ώστε στο  τέλος της τριετίας να υπάρξουν έτοιμες βιώσιμες λύσεις για κάθε κτηνοτρόφο που θα  θελήσει να τις ακολουθήσει.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις