Το σχέδιο για τον «έλεγχο» της αγοράς
Σε ποιους τομείς αναμένεται να εστιάσουν οι ελεγκτές την καλοκαιρινή περίοδο
του Δημήτρη Χριστούλια
Επί ποδός βρίσκονται τα ελεγκτικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικών Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) αλλά και των ελεγκτών υπουργείων, Περιφερειών και δήμων σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου το αμέσως επόμενο διάστημα να εντείνουν τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές και καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Η απόβαση στις τουριστικές περιοχές αναμένεται να γίνει εντονότερη αισθητή τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί η τουριστική κίνηση τόσο στα νησιά όσο και στις τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές αναμένεται φέτος να εστιάσουν, μεταξύ άλλων, σε 4 βασικούς τομείς της αγοράς: Στην αισχροκέρδεια, στην φοροδιαφυγή, στα παραποιημένα προϊόντα, στα νοθευμένα ποτά και στον εντοπισμό υγειονομικών παραβάσεων.
Πλέον οι ελεγκτές με σύμμαχο την τεχνολογία θα μπορούν να γνωρίζουν με ένα «κλικ» στα τάμπλετ που θα έχουν μαζί τους στις καλοκαιρινούς ελέγχους το οικονομικό προφίλ της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία που ελέγχουν.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο φέτος με την προσθήκη νέων ελεγκτών. Την ίδια στιγμή με στόχο την καλύτερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων, αναμένεται να «μετακινηθούν» για την διάρκεια της θερινής περιόδου ελεγκτές από την ηπειρωτική Ελλάδα στην νησιωτική.
Και αυτό σύμφωνα πάντα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει προκειμένου οι ελεγκτές να μην είναι γνώριμοι στα νησιά που θα πραγματοποιήσουν τους ελέγχους, έτσι ώστε να τους επιτελούν ανεμπόδιστα και ανεπηρέαστα.
Φοροδιαφυγή
Η φοροδιαφυγή, κυρίως μέσα από την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων αλλά τον εντοπισμό μη δηλωμένων ταμειακών μηχανών στην εφορία ή ακόμη και την έκδοση πλαστών αποδείξεων, αποτελεί προτεραιότητα για τις ελεγκτικές Αρχές.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αναμένεται φέτος να έχουν σύμμαχο και την τεχνολογία για τον εντοπισμό των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν. Έχοντας πλέον τα τάμπλετ ανά χείρας θα μπορούν να γνωρίζουν σε άμεσο χρόνο το οικονομικό προφίλ των επιχειρήσεων που ελέγχουν και εάν υπάρχει ιστορικό παραβατικότητας. Επίσης θα ελέγχουν εάν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου
εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ, εάν έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία. Τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, όπως επίσης και εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
Οι έλεγχοι με αυτόν τον τρόπο θα γίνονται πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί. Οι ελεγκτές, μάλιστα μέσα από το σύστημα «ΕΛΕΓΧΟΣLive» θα μπορούν άμεσα μάλιστα να εκδίδουν το σημείωμα με τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Αισχροκέρδεια
Με αμείωτη ένταση αναμένεται να συνεχισθούν οι έλεγχοι και για τον εντοπισμό φαινομένων
αισχροκέρδειας. Μάλιστα στα νησιά οι ελεγκτές θα εστιάσουν και στον έλεγχο των πρατηρίων καυσίμων έτσι ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν κρούσματα κερδοσκοπίας και να προστατευθούν οι καταναλωτές, οι οποίοι έτσι και αλλιώς πληρώνουν ακριβότερα για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης στην νησιωτική Ελλάδα σε σχέση με την ηπειρωτική.
Οι έλεγχοι, ωστόσο αναμένεται να συνεχισθούν και στα σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται ότι εάν δεν παραταθεί το μέτρο, από την 1η Ιουλίου λήγει η υποχρέωση που έχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πωλούν τα προϊόντα τους με το περιθώριο κέρδους που είχαν τον Αύγουστο του 2021.
Επίσης, θα ελέγχονται οι τιμοκατάλογοι και όλες οι άλλες οι υποχρεώσεις που έχουν τα καταστήματα.
Υγειονομικούς έλεγχους
Οι ελεγκτές του υγειονομικού θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλα τα καταστήματα εστίασης και άλλους υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων και την προστασία των καταναλωτών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο έλεγχο των εποχικών επιχειρήσεων, οι οποίες και λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν. Και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε όλες τις προηγούμενες προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα.
Παραποιημένα προϊόντα
Ένα μεγάλο «αγκάθι» για την καλοκαιρινή αγορά είναι η διακίνηση παραποιημένων προϊόντων, είτε σε επίπεδο χονδρικής, είτε σε λιανικής. Σε αυτό το πεδίο των ελέγχων, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι ελεγκτές αναμένεται να εστιάσουν σε εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πωλούνται είδη ένδυσης και υπόδησης, δίνοντας όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στις μεταποιητικές εταιρίες και τις εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης. Όπως και στην περίπτωση των νοθευμένων ποτών, έτσι και σε αυτή με τα «μαϊμού» προϊόντα, στόχος είναι να μην φτάνουν στο κατάστημα, καθώς σε αυτό το στάδιο οι έλεγχοι είναι ακόμη πιο δειγματοληπτικοί.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις