Το τζατζίκι ανάμεσα στα καλύτερα ντιπ του κόσμου – Ποια άλλα ελληνικά ξεχωρίζουν
Συνολικά 7 ελληνικά πιάτα φιγουράρουν στην λίστα του Taste Atlas με τα 50 καλύτερα ντιπ στον κόσμο
Στην 5η θέση της λίστας με τα 50 καλύτερα ντίπ του κόσμου κατατάσσει το τζατζίκι η ιστοσελίδα Taste Atlas.
Από τα υπόλοιπα ελληνικά πιάτα της λίστας ξεχωρίζουν η φάβα στην 17η θέση, η σκορδαλιά στην 20η θέση και η τυροκαυτερή στην 23η θέση. Στην 31η θέση βρίσκεται μελιτζανοσαλάτα, στην 35η η ταραμοσαλάτα και στην 40η η πατζαροσαλάτα.
«Πρωταθλητής» στη σχετική λίστα αναδεικνύεται το Μουτάμπαλ από το Λίβανο.
Σχετικά με το τζατζίκι το Taste Atlas αναφέρει:
«Το τζατζίκι είναι ένα ελληνικό παρασκεύασμα από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά, όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό ντιπ ή ως ορεκτικό. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, ένα παρόμοιο ντιπ, αν και κάποιοι θεωρούν ότι το τζατζίκι προέρχεται από το ινδικό ντιπ raita.
Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές να σερβίρεται με πιάτα όπως ο γύρος και το σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος.
Με την τεράστια δημοτικότητά του και λόγω του γεγονότος ότι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ, δεν είναι περίεργο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του τζατζικιού, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις