Τουρκία: “Το ιμάμ και το κοκορέτσι είναι δικά μας, δεν είναι ελληνικά”
Αντιδρούν οι Τούρκοι σε δημοσιεύματα που παρουσίαζαν τα δύο πιάτα ως ελληνικά
Μεγάλο κύμα οργής στην Τουρκία προκάλεσε δημοσίευμα στις ΗΠΑ που παρουσίασε το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί ως ελληνικά φαγητά. Τα τουρκικά ΜΜΕ αλλά και οι χρήστες των social media αντέδρασαν έντονα και θέλησαν να υπερασπιστούν την εθνική τους κουζίνα: «Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί», έγραψαν.
Οργισμένοι οι τούρκοι με αμερικανικά δημοσιεύματα που παρουσίαζαν το ιμάμ και το κοκορέτσι ως ελληνικά πιάτα
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι ελληνικές ιστοσελίδες μαγειρικής αναφέρουν ως ελληνικό φαγητό το ιμάμ μπαϊλντί, που όμως, οι ίδιοι θεωρούν τουρκικό πιάτο καθώς σημαίνει «ο ιμάμης λιποθύμησε».
«Ιστοσελίδες με συνταγές της γειτονικής χώρας γράφουν ότι το ιμάμ μπαϊλντί είναι μια κλασική ελληνική συνταγή. Οι ρίζες του προέρχονται από την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής. Το όνομά του το πήρε από έναν ιμάμη που το έφαγε και του άρεσε τόσο πολύ η γεύση του, που λιποθύμησε, γιατί η ψητή μελιτζάνα και οι αλατισμένες ντομάτες δίνουν υπέροχη γεύση. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έφτιαχναν αυτό το πιάτο. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ το σερβίρουμε ως ελληνικό φαγητό» καταγγέλλουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
«Στην Ελλάδα το λένε κοκορέτσι και είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από καρυκευμένα αρνίσια ή κατσικίσια παραπροϊόντα, τυλιγμένα σε λίπος από αρνί, το οποίο ψήνεται σαν σουβλάκι γράφουν οι ιστοσελίδες με συνταγές για το συγκεκριμένο πιάτο», γράφουν οι Τούρκοι.
Μάλιστα, γνωστοί τούρκοι σε και ειδικοί στα συγκεκριμένα πιάτα πήραν επίσης θέση. Ο γνώστης της τέχνης του κοκορετσιού στην Κωνσταντινούπολη, Σερέφ Ιλγκάρ, είπε: «Ασπάζονται την τουρκική κουλτούρα λόγω του θαυμασμού τους για τους Τούρκους. Το κοκορέτσι είναι ένα τουρκικό πιάτο, το οποίο συνδυάζεται με τα τουρκικά μπαχαρικά μας. Πρωτοφτιάξαμε κοκορέτσι από έντερα χήνας της περιοχής του Καρς εδώ και αιώνες. Το κοκορέτσι είναι δικό μας».
Την ίδια στιγμή, Τεκίν Λοκ, ιδιοκτήτης εστιατορίων αποκλειστικά με κοκορέτσι στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε: «Είναι μια κληρονομιά που την λάβαμε από τους Οθωμανούς. Η κουλτούρα μας, το κοκορέτσι είναι τουρκικό πιάτο. Οι πρόγονοί μας, αφότου έσφαζαν τα ζώα, έφτιαχναν κοκορέτσι. Ήταν ένα ξεχωριστό πιάτο για τους αγαπημένους τους. Σε συνδυασμό με μπαχαρικά, το κοκορέτσι έχει γίνει το απαραίτητο φαγητό των Τούρκων. Το κοκορέτσι είναι το παρελθόν μας».
Διαβάστε επίσης:
Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία – Πουλάνε “άδειο” μπακλαβά
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις