H Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως όλα δείχνουν, θα αναγκαστεί να πάρει μια δύσκολη απόφαση μεταξύ επισιτιστικής ασφάλειας και περιβάλλοντος

Μια νέα “αγροτική επανάσταση” έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετές ημέρες στην Ευρώπη, με την αρχή να έχουν κάνει οι εργάτες γης στην Ολλανδία. Η διαμαρτυρία τους πυροδοτήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από την κυβερνητική απόφαση για περιορισμό των εκπομπών ρύπων από τα συστήματα εντατικής κτηνοτροφίας και φυτικής παραγωγής, η οποία επηρέαζε άμεσα τον κλάδο. Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει διαμαρτυρίες αγροτών όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το μέγεθος της διαμαρτυρίας ανάγκασε την ολλανδική κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχέδιό της 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μείωση των εκπομπών αζώτου και αμμωνίας κατά 50-70% έως το 2030. Καθώς άλλα έθνη δείχνουν την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως όλα δείχνουν, θα αναγκαστεί να πάρει μια δύσκολη απόφαση μεταξύ επισιτιστικής ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Σε ένδειξη υποστήριξης, αγρότες στην Πολωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία ξεκίνησαν επίσης διαμαρτυρίες ανησυχώντας ότι οι κυβερνήσεις τους θα εφαρμόσουν επίσης παρόμοια στρατηγική για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της ΕΕ. Γερμανοί αγρότες συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κοντά στην πόλη Heerenburg στις 6 Ιουνίου και απέκλεισαν δρόμους κοντά στα ολλανδο-γερμανικά σύνορα.

Επιπλέον, Ιταλοί αγρότες διαδήλωσαν πάνω από τρακτέρ σε αγροτικές περιοχές, απειλώντας να διασχίσουν τη Ρώμη. Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας του έθνους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που έχουν διαταράξει την παραγωγή και έχουν θέσει σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής τους. Κατηγόρησαν επίσης τη διοίκηση ότι επέτρεψε τις εισαγωγές φθηνών τροφίμων. Οι αγρότες στη νότια επαρχία της Ανδαλουσίας απέκλεισαν τους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές των καυσίμων και τις αυξανόμενες τιμές των βασικών αγαθών καθώς ο πληθωρισμός έχει γονατίσει την Ισπανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα που επικρίνει τις «στρεβλωτικές» επιδοτήσεις ζάχαρης της Ινδίας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τη γεωργική συμφωνία του ΠΟΕ και είναι επιβλαβείς για τον παραγωγό ζάχαρης της ΕΕ σε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσουν τους αγρότες. Ακόμη και αν η απόφαση παρείχε κάποια ανάπαυλα στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ζάχαρης, οι διαδηλώσεις δεν έχουν υποχωρήσει.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες αγροτών στην Ευρώπη: Τι ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με το σχέδιο της ολλανδικής κυβέρνησης, οι αγρότες θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα του υποξειδίου του αζώτου και τις εκπομπές αμμωνίας που παράγονται από τα ζώα τους. Ο γεωργικός τομέας στην Ολλανδία αντιπροσωπεύει το 45% του συνόλου των εκπομπών αζώτου. Ως αποτέλεσμα, πολλά αγροκτήματα θα αναγκάζονταν να συρρικνωθούν και μερικά θα έπρεπε να κλείσουν για πάντα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις σε αγροτικές κατοικίες και τεχνολογία, θα έχουν επίσης τη δύναμη να υποχρεώσουν τους αγρότες να πουλήσουν την περιουσία τους εάν δεν βρεθούν αρκετοί εθελοντές για να προχωρήσουν στην τεχνολογία.

Μια εκτίμηση δείχνει ότι η στρατηγική της ολλανδικής κυβέρνησης μπορεί να καταστήσει το 30% των εκμεταλλεύσεων εκτός λειτουργίας έως το 2030. Οι Ολλανδοί αγρότες, των οποίων τα προς το ζην πάντα υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση, εξοργίζονται από την προσπάθεια συμμόρφωσης με την «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ, η οποία μπορεί να αλλάξει δραστικά την γεωργική βιομηχανία στη χώρα τους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις