Ευρωπαϊκή Ένωση: Απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών
Η απόφαση αφορά τον καφέ, το κακάο, τη σόγια, το βόειο κρέας κ.α.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου με την οποία απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων, όπως καφέ, κακάο και σόγια, σε περιπτώσεις που θεωρείται ότι συνδέονται με την αποψίλωση των δασών. Το σχέδιο νόμου, το οποίο στοχεύει στην δημιουργία “αλυσίδων εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση”, χαιρετίστηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις ως “ρηξικέλευθο”.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου απαιτεί από τις εταιρείες που εισάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθούν ότι τα προϊόντα δεν παράγονται σε εδάφη που έχουν υποστεί αποψίλωση των δασών μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και ότι συμμορφώνονται με όλους τους νόμους της χώρας προέλευσης. Το πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει φοινικέλαιο, βοοειδή, σόγια, καφέ, κακάο, ξυλεία και καουτσούκ, καθώς και παράγωγα προϊόντα όπως το βόειο κρέας, τα έπιπλα και η σοκολάτα.
Αποψίλωση των δασών: Τι προβλήματα έχουν οι εισαγωγές προϊόντων από αυτά τα εδάφη
Η παράνομη παραγωγή έχει προκαλέσει μαζική αποψίλωση των δασών σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Νιγηρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, το Μεξικό και η Γουατεμάλα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι μια συνολική έκταση γης μεγαλύτερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή πάνω από ένα δισεκατομμύριο στρέμματα, έχει αποψιλωθεί σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Ο Pascal Canfin, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαιρέτισε τη συμφωνία και τον τρόπο με τον οποίο ο αντίκτυπός της θα μεταφερθεί στα καθημερινά είδη που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι. “Είναι ο καφές που πίνουμε για πρωινό, η σοκολάτα που τρώμε, το κάρβουνο στα μπάρμπεκιου μας, το χαρτί στα βιβλία μας. Αυτό είναι ριζοσπαστικό”, είπε.
Η περιβαλλοντική ομάδα λόμπι Greenpeace χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ, «μια σημαντική απόφαση» ενώ η WWF, το αποκάλεσε «ρηξικέλευθο» και «ιστορικό».
Τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να εγκρίνουν επίσημα τον συμφωνημένο νόμο. Οι μεγάλες εταιρείες θα έχουν 18 μήνες για να συμμορφωθούν, ενώ οι μικρότερες θα έχουν μεγαλύτερη περίοδο χάριτος.
«Ο νέος νόμος θα διασφαλίσει ότι ένα σύνολο βασικών αγαθών που διατίθενται στην αγορά (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν θα συμβάλλουν πλέον στην αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών στην ΕΕ και αλλού στον κόσμο», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δήλωση. «Η μάχη για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα επιταχύνεται», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις