Εξαγωγές: Ανεβαίνει η ζήτηση για καλοκαιρινά φρούτα
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται υποσχόμενοι μήνες
Με καλύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα η συγκομιδή και εξαγωγή θερινών φρούτων και λαχανικών.
Οι μέχρι σήμερα ποσότητες στα καρπούζια ανέρχονται σε 121.036.τόνους έναντι 139.214 πέρσι -13,1%, 2.414 τόνους, τα πεπόνια έναντι 4.690 τ. -48,5%, τα βερίκοκα 18.459 τ. έναντι 13.993 τ. +31,9% , τα ροδάκινα 18.769 τ. έναντι 19.557 τ -4%, τα νεκταρινιών 14.380 τ. έναντι 13.861 τ. +3,7%, τα κεράσια 17.485 τ. έναντι 25.288 τ.-30,9%.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι υποσχόμενοι μήνες για την εξαγωγή, με την συγκομιδή πυρηνόκαρπων που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική και θα αντιμετωπίσει μικρό ανταγωνισμό στην αγορά από την Ιταλία. Η ζήτηση για ροδάκινα και νεκταρίνια είναι μεγάλη καθώς η εμπορική περίοδος εξελίσσεται και ο καιρός στις καταναλωτικές αγορές βελτιώθηκε, η ζήτηση ανέβηκε πιο ψηλά και η προσφορά αυξάνει με τις τιμές κυρίως ροδάκινων να πιέζονται από προσφορά ισπανικών.
Για τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.α) τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και δη στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης οι τιμές είναι υψηλές. Ανησυχητικό όμως, όπως επισημαίνει, είναι το γεγονός ότι και την τρέχουσα εμπορική περίοδο προσφέρονται υποβαθμισμένοι καρποί (ανάμειξη καλών και υποβαθμισμένων ποιοτικά) που αγοράζονται και διακινούνται από «βαλκάνιους κ.α εμπόρους», αλλά και στην εγχώρια αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς.
Η εμπορική περίοδος κερασιών το 2023 συνεχίζεται, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη με υψηλότερες τιμές από ό,τι το 2022 λόγω της πτώσης της προσφοράς σε διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής και των επιπτώσεων του καιρού Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλότερη από την προσφορά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν μέρος των ποσοτήτων προς συγκομιδή αυτού του φρούτου. Επιπλέον, η Τουρκία εστίασε λίγο περισσότερο στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας και η Χώρα μας δεν είχε αρκετό προϊόν για να καλύψει όλη τη ζήτηση της Ευρώπης.
Η πτώση των αποδόσεων στις καλλιέργειες καρπουζιών φτάνει πάνω από 30% σε ορισμένες περιοχές. Η κατάσταση σε άλλες μεσογειακές χώρες καλλιέργειας της Ευρώπης είχαν παρόμοια προβλήματα με την χώρα μας επομένως δεν υπάρχει υπερπροσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και με ζεστό τον καιρό, η κατανάλωση είναι υψηλή και οι τιμές σταθερά υψηλές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά. Εποχικά, η ζήτηση είναι υψηλή. Τις τελευταίες εβδομάδες επεκράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις καταναλωτικές αγορές, γι’ αυτό και η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή και ιδιαίτερα στα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι και το πεπόνι, είχαν μεγάλη ζήτηση.
Τέλος σημειώνει ότι αναμένεται να βελτιωθούν οι εξαγωγές μας στην Ευρώπη, καθώς οι ποσότητες που συγκομίζονται αυξάνονται σταδιακά γιατί μέχρι τώρα η ιδιαίτερη ζήτηση της εγχώριας αγοράς και οι τιμές δεν ήταν ανταγωνιστικές στις τιμές των ευρωπαϊκών καταναλωτικών αγορών με συνέπεια την μειωμένη ροή των εξαγωγών τους
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις