Eξαγωγές: Στοχεύουν σε νέο ρεκόρ 70 δισ. το 2023
Ανάγκη μείωσης του εμπορικού ελλείμματος
Με στόχο νέα ρεκόρ το 2023 και εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία και την προοπτική των ελληνικών εξαγωγών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) διοργάνωσε σήμερα 1η Μαρτίου στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens το ετήσιο Φόρουμ με θέμα «Επανασχεδιασμός του Χάρτη των Ελληνικών Εξαγωγών, οι Χώρες-Στόχοι των Ελλήνων Εξαγωγέων».
Μετά το νέο ρεκόρ του 2022, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν βάλει πλώρη για νέα υψηλά, τα οποία μπορούν να υπερβούν, με στοχευμένες κινήσεις, τα 70 δισ. ευρώ.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε στον χαιρετισμό της: «Όλα δείχνουν πως οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας», αν και πρόσθεσε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις».
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα και εκτίμησε ότι οι εξαγωγές μας φέτος μπορούν να φτάσουν στα 70 δισ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι πέρυσι οι εξαγωγές μας, για άλλη μια χρονιά, σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ. Ανήλθαν σε 54,68 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ το 2021, με αύξηση 36,7% σε σχέση με το 2021, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
Η κυρία Σακελλαρίδη έδωσε έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, για την αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών, για την επέκταση σε νέες αγορές και για τη διερεύνηση των ευκαιριών στις υφιστάμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι εξαγωγείς.
Η αντιπρόεδρος του ΠΣΕ και πρόεδρος της Soya Mils International Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου στον χαιρετισμό της τόνισε πως για να αυξηθούν οι εξαγωγές, υπάρχει μόνο ένας τρόπος, να αυξηθούν οι παραγωγικές επενδύσεις.
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του ΠΣΕ και διευθύνουσα σύμβουλος της Μέλι Αττική Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη επισήμανε τη σημασία της προετοιμασίας των εξαγωγέων για τις νομοθετικές και άλλες απαιτήσεις των χωρών-στόχων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το 2009-2010 ο συνολικός όγκος εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ ήταν κάτω από 10%, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει το 23%, γεγονός που καταδεικνύει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές χωρίς αύξηση των εισαγωγών, λόγω των πρώτων υλών, αλλά, πρόσθεσε, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο μέλλον, με την αυξητική συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και κατ’ επέκταση στη μείωση του κόστους ενέργειας που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Οι εξαγωγές έχουν μεγάλο περιθώριο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω του ενεργειακού κόστους το οποίο διευρύνθηκε μέσα στην κρίση, αλλά, όσο ανεβαίνει στο μείγμα η πράσινη φτηνότερη ενέργεια, στην επόμενη πενταετία το μειονέκτημα θα μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Σε σχέση με σήμερα θα έχουμε τριπλάσια παραγωγή ΑΠΕ, άρα η βιομηχανία θα λαμβάνει φτηνότερο ρεύμα την επόμενη πενταετία, σημείωσε ο υπουργός.
Ακόμη, σημείωσε ότι, για πρώτη φορά, υπάρχει οδικός χάρτης για να οδηγηθεί η ελληνική βιομηχανία σε νέα εποχή αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, το ενεργειακό κόστος, τα προβλήματα στο εργατικό δυναμικό, με την Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική, ενώ επιπλέον αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για ταχύτερη ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην παραγωγή και επανέλαβε ότι σύντομα ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ για πράσινη ενέργεια στις ΜμΕ. Η κυβέρνηση δούλεψε πολύ για να φτιαχτεί ένας νέος εξαγωγικός προορισμός στον αραβικό κόσμο, είπε.
Στο «διττό στοίχημα» που «η χώρα μας κέρδισε το 2022» καταγράφοντας «θετική πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη», αλλά και στη συνέχεια της εξωστρεφούς τροχιάς ανάπτυξης το 2023, αναφέρθηκε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην έναρξη του Φόρουμ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις