Εξαγωγές: Ταξιδεύει στο Ισραήλ το ελληνικό ακτινίδιο
Σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών
Ανοίγει ο δρόμος για τις εξαγωγές ακτινιδίου στο Ισραήλ έπειτα από την υπογραφή διμερούς φυτουγειονομικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Πλέον, αναμένεται η υπογραφή του πρωτοκόλλου που θα καθορίζει τις απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινιδίων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ελληνικών ακτινιδίων και άλλων φρούτων στην αγορά του Ισραήλ.
«Το άνοιγμα της αγοράς του Ισραήλ αντιπροσωπεύει άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας, η οποία έχει στοχεύσει πολλές διαφορετικές αγορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία», τονίζουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την συμφωνία για εξαγωγές ακτινιδίου η Ελλάδα καλύπτει το κενό που άφησε στην αγορά του Ισραήλ η απαγόρευση εισαγωγών ακτινιδίων από την Ινδία και το Ιράν.
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 84.008 τόνους έναντι 91.341 τόνων. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι ποσότητες που κατευθύνθηκαν προς ΗΠΑ ανέρχονται σε 6.527 τόνους έναντι 6.987 τόνων πέρσι, προς Ισπανία 14.795 τόνοι έναντι 11.258 τόνων, προς Ιταλία 12.454 τόνοι έναντι 35.005 τόνων, προς Καναδά 3.277 τόνοι έναντι 2.053 τόνων, προς Ινδία 7.271 τόνοι έναντι 386 τόνων.
Την ίδια στιγμή, όπως σχολιάζουν οι εξαγωγείς, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα διάθεσης του προϊόντος εισήχθησαν 750 τόνοι ακτινιδίων. Από την συνολική αυτή ποσότητα οι 317 τόνοι (οι 220 τόνοι ήταν ποικιλίας Hayward) από την Ιταλία και 124 τόνοι από το Βέλγιο. Υπήρξε όμως και εισαγωγή, σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου, φορτίου ακτινιδίων 21 τόνων από το Ιράν.
Διαβάστε επίσης: Το ελληνικό ακτινίδιο «φλερτάρει» με την αγορά της Βραζιλίας
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις