Εξαγωγές: «Βουτιά» για τα θερινά φρούτα
Πώς κινούνται οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Αρνητικό πρόσημο, πάνω από 14%, καταγράφουν οι εξαγωγές των ελληνικών θερινών φρούτων, εξαιτίας του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας που σαρώνει την παγκόσμια αγορά, αλλά και της μείωσης της κατανάλωσης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Η εξίσωση των μειωμένων εξαγωγών, ωστόσο επιδεινώνεται και από την έλλειψη εργατικών χεριών, ένα μείζον ζήτημα του πρωτογενούς τομέα, το οποίο φαίνεται να δίνει τη χαριστική βολή στους παραγωγούς δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες του κλάδου στο FoodLife.
Συγκεκριμένα, την εβδομάδα από 4 έως και 10 Ιουνίου οι εξαγωγές θερινών φρούτων άγγιξαν σε μείωση το 15% με τα καρπούζια να σημειώνουν μείωση κατά 18,1%, και τα νεκταρίνια κατά 32%, αγγίζοντας τους 359 τόνους σε σχέση με τους 529 που ήταν την περσινή χρονιά. Ωστόσο, οι εξαγωγές κερασιών είναι αυξημένες κατά 12% και των ροδάκινων κατά 25%.«Είμαστε ακόμη στην αρχή της περιόδου, έχουμε μια αύξηση στα κεράσια και στα ροδάκινα, αλλά και μία μείωση στα υπόλοιπα θερινά φρούτα. Ευελπιστούμε ότι οι εξαγωγές φέτος το καλοκαίρι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα του 2020» δηλώνει o ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Ιστορικό ρεκόρ για φράουλα και ακτινίδια
Διαφορετική πορεία φαίνεται να καταγραφεί η φράουλα, που συνεχίζει τη δυναμική
της πορεία σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ για άλλη μια χρονιά. Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 2 Ιουνίου 2022, οι εξαγωγές φράουλας ανέρχονται σε 69.984 τόνους έναντι 63.158 τόνους που ήταν πέρσι, αυξημένες δηλαδή κατά 10,8%. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα ακτινίδια, καθώς φέτος έχουν καταγράψει αυξημένες εξαγωγές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου την ίδια περίοδο οι εξαγωγές ντομάτας παρουσιάζουν μείωση κατά 23,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. «Εάν είχαμε τα κατάλληλα εργατικά χέρια για την συγκομιδή της φράουλας, θα είχαμε ποσοτικά ακόμη υψηλότερο ποσοστό. Δυστυχώς δεν έγινε αυτό με αποτέλεσμα κάποιες ποσότητες από την φράουλα να μείνουν ασυγκόμιστες και προωθήθηκαν στη μεταποίηση με μεγάλη ζημία για τους παραγωγούς. Το ίδιο έχει συμβεί και στις ντομάτες και στα θερμοκηπιακά προϊόντα» επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις