Η Ελλάδα ηγέτιδα χώρα στις εξαγωγές ροδάκινου
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη στην καλλιέργεια συμπύρηνου
Την πρωτιά συνεχίζει να κατέχει η Ελλάδα στις εξαγωγές ροδάκινου, παρασκευασμένων ή διατηρημένων, σύμφωνα με το «Observatory of Economic Complexity (OEC)». Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδεικνύεται πρώτη στην καλλιέργεια συμπύρηνου με περισσότερες από τις μισές καλλιεργούμενες εκτάσεις βρίσκονται στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.
Εξαγωγές ροδάκινου: Σε ποιες χώρες κατευθύνονται
Μιλώντας με αριθμούς, η Ελλάδα κατείχε το 2020 το 39% της παγκόσμιας αγοράς με την εμπορική αξία να υπολογίζεται στα 303 εκατ. δολάρια. Οι χώρες στις οποίες εξάγουμε περισσότερα συμπύρηνα είναι η Γερμανία (16,1%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (11%), ενώ ακολουθούν η Ταϊλάνδη, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), οι εξαγωγές της κομπόστας ροδάκινου από την Ελλάδα, έφθασε τους 305 τόνους, διατηρώντας την στην κορυφή παγκοσμίως, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση +16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2019) και +22% περίπου από το 2014.
Αναφορικά με τις εξαγωγές νωπών ροδάκινων (συμπεριλαμβανομένων των νεκταρινιών), η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως και στην 3η θέση στην Ευρώπη, ενώ παραμένει ταυτόχρονα και 3η παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα ταύτα όμως η τιμή πώλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (87 ευρώ τα 100 κιλά για το 2022) παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της, σύμφωνα με το παρατηρητήριο DG Agri Dashboard EU.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου το 80% της παραγόμενης ποσότητας συμπύρηνου ροδάκινου κατευθύνεται στη μεταποίηση, απασχολώντας χιλιάδες μόνιμους και εποχικούς εργαζόμενους στις βιομηχανίες κονσερβοποίησης, ενώ οι εξαγωγές των τελικών προϊόντων, πέραν της ιδιαίτερης ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, τείνουν να εκτοπίσουν από τις εγχώριες αγορές του εξωτερικού την τοπική τους παραγωγή, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής των εισαγόμενων προϊόντων (πχ. αγορά ΗΠΑ).
Διαβάστε επίσης: Τεράστιο πλήγμα και για την κομπόστα από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις