Η ισπανική αγορά παραμένει η δεύτερη σημαντικότερη από πλευράς απορρόφησης σε όρους αξίας των ελληνικών εξαγωγών

Στη δεύτερη θέση στη ΕΕ, μετά την Πορτογαλία και στην έκτη θέση παγκοσμίως με βάση την κατανάλωση ιχθυηρών κατατάσσεται η Ισπανία, όπως σημειώνεται σε έρευνα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Μαδρίτη.

Το γεγονός αυτό την οδηγεί στις εισαγωγές προκειμένου να καλύψει την υψηλή εγχώρια ζήτηση. Μεταξύ των κύριων προμηθευτών της Ισπανίας είναι τόσο ευρωπαϊκές όσο και τρίτες χώρες και γι΄αυτό εκτιμάται ότι προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα. Άλλωστε ιχθυηρά προϊόντα της χώρας ας διαθέτουν ήδη ισχυρή παρουσία και διασυνδέσεις στην ισπανική αγορά.

Η ανταγωνιστικότητα του ισπανικού κλάδου ιχθυηρών είναι συνδεδεμένη με επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε να δημιουργηθούν νέα διαφοροποιημένα προϊόντα, βελτιωμένες διαδικασίες παραγωγής, συσκευασίας, διανομής ή κατανάλωσης. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο της πρεσβείας μας, για να σταθούν και για να αναπτυχθούν στην ισπανική αγορά, τα ελληνικά ιχθυηρά θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, δηλαδή να συνδυάζουν τα υγιεινά διατροφικά χαρακτηριστικά, την ποιότητα με υψηλή διατροφική αξία και το χαμηλό κόστος, ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα από φθηνότερες τρίτες χώρες φαίνεται να «κερδίζουν» την αγορά τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ισπανών ότι επιζητούν ολοένα και εντονότερα επιλογές βολικών συσκευασιών σε μικρότερες μορφές. Τα νωπά ψάρια και θαλασσινά συσκευασμένα σε δίσκους κερδίζουν χώρο στα ράφια των αλυσίδων λιανικής και οι παραγωγοί ανταποκρίνονται στις ευκαιρίες ανάπτυξης για κατηγορίες υψηλής ζήτησης ψαριών και θαλασσινών σε δίσκους και επενδύουν στην εγκατάσταση νέων γραμμών συσκευασίας.

Παράλληλα ο ισπανικός κλάδος ιχθυοκαλλιέργειας θεωρεί ότι φθηνά και σχετικά χαμηλής ποιότητας ιχθυηρά, προέλευσης τρίτων χωρών, αποκτούν με γρήγορο ρυθμό αυξανόμενη πρόσβαση στην αγορά της χώρας.

Επίσης η Ισπανία αποτελεί έναν από τους  σημαντικούς προμηθευτές προϊόντων θαλάσσιας αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς καθώς η ισπανική αγορά παραμένει η δεύτερη σημαντικότερη από πλευράς απορρόφησης σε όρους αξίας των ελληνικών εξαγωγών, μετά την Ιταλία και μπροστά από την Γαλλία, με αξία εξαγωγών 219,45 εκατ. ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αξία των ισπανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα είναι της τάξεως των 79,33 εκατ. ευρώ το 2022. Επίσης βάσει των στοιχείων του ισπανικού Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού (DataComex) έτους 2022, από την πλευρά της Ισπανίας, τα ελληνικά ιχθυηρά βρίσκονται στην 13η θέση αναφορικά με τις συνολικές εισαγωγές της Ισπανίας από την Ελλάδα και στην 5η θέση από την άποψη των μεγαλύτερων Ευρωπαίων προμηθευτών της Ισπανίας. Από την άλλη, η Ελλάδα αποτελεί την 10η μεγαλύτερη αγορά για τα ισπανικά ιχθυηρά και τον 5ο μεγαλύτερο Ευρωπαίο πελάτη των ισπανικών εξαγωγών του είδους.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο είναι υπέρ της Ελλάδας επί σειρά ετών και για το 2022 αυτό ανήλθε στα 140,12 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές στην ισπανική αγορά αφορούν κυρίως τα νωπά ψάρια, τα οποία το 2022 αποτέλεσαν το 93% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Τα μαλακόστρακα αντιπροσώπευαν το 2022 το 4% των ελληνικών εξαγωγών προς Ισπανία. Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ισπανία αφορούσαν το 2022 κυρίως μαλάκια (40,4%), ψάρια βρώσιμα και νωπά (14,4%), κατεψυγμένα ψάρια (13,5%), κονσέρβες ψαριών (9,4%) και μαλακόστρακα (8,2%).

 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις