Λευκό σπαράγγι: Κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες της φετινής χρονιάς και η έλλειψη εργατικών χεριών μειώνουν την παραγωγή. Τι αναφέρει ο Αναστάσιος Καρκάτζαλος από τον αγροτικό συνεταιρισμό «Nestos» στη Καβάλα για το δημοφιλές προϊόν
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης επανέρχεται στις αγορές του εξωτερικού, ο ελληνικός χρυσός των χορταρικών, το λευκό σπαράγγι το οποίο την δεκαετία του ‘90 μεσουρανούσε στην ευρωπαϊκή αγορά γνωρίζοντας τεράστια άνθηση. Από το 2003 και μετά το ιδιαιτέρως εκλεπτυσμένο ελληνικό προϊόν σημείωσε μια πρωτοφανή πτώση της τάξεως του 40%, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγωγής στη Γερμανία. Ωστόσο, τα σημάδια ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια για ένα από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας, είναι πλέον ορατά με το λευκό σπαράγγι να εξάγεται και πάλι κατά 90% στη Γερμανία και το υπόλοιπο 10% να διοχετεύεται στις αγορές της Γαλλίας, της βόρειας Ιταλίας και της Πολωνίας. «Πρόκειται για ένα γεωργικό προϊόν υψηλής διατροφικής, γευστικής αλλά και οικονομικής αξίας στο οποίο αρχίζουν να στρέφονται ολοένα και περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί καθώς η ζήτηση του από το εξωτερικό είναι μεγάλη. Αυτή η ανάκαμψη επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες» επισημαίνουν πηγές της αγοράς.
Σημαντικά εμπόδια
Ωστόσο, η φετινή χρονιά εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών δεν φαίνεται να είναι μια από τις επιτυχημένες χρονιές των παραγωγών, καθώς λόγω του καιρού έχει προκληθεί οψίμιση της παραγωγής, ενώ και οι αποδόσεις είναι μειωμένες. «Ουσιαστικά είναι ένα πλέγμα γεγονότων που οδήγησε στο να μην έχουμε φέτος μια καλή παραγωγική χρονιά. Από τη μία πλευρά, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι κακές κλιματολογικές συνθήκες, και από την άλλη η έλλειψη εργατικών χεριών έχει δυσκολέψει πολύ το έργο μας και ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η δυναμική του ελληνικού λευκού σπαραγγιού είναι τεράστια» δηλώνει στο FoodLife, ο γεωπόνος Αναστάσιος Καρκάτζαλος από τον αγροτικό συνεταιρισμό «Nestos» στη Καβάλα. Πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι η Καβάλα, η Ξάνθη, ο Έβρος, και ακολουθούν η Έδεσσα τα Γιαννιτσά και στην Αιτωλοακαρνανία, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.
Η ιστορία
Την «χρυσή» εποχή της δεκαετίας του ’90 αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα με την Κεντρική Μακεδονία αλλά και την Θράκη να διαθέτει τα περισσότερα στρέμματα. Το ελληνικό σπαράγγι αμέσως ξεχώρισε σε σχέση με τα υπόλοιπα τόσο για τη ποιότητα όσο και για τη γεύση του. Ουσιαστικά, ολόκληρη η παραγωγή κατευθυνόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Μέχρι τη στιγμή που οι Γερμανοί καλλιεργητές αποφάσισαν να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή και να βγάζουν το προϊόν τους πρώιμα ώστε να «χτυπήσουν» το ελληνικό. Το αποτέλεσμα ήταν οι καλλιέργειες να φθίνουν και το σπαράγγι να συνεχίσει να καλλιεργείται άλλα σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Ο ανταγωνισμός προερχόταν όμως και από άλλες αγορές, όπως είναι το Περού και η Ισπανία, ωστόσο δεν κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς τα προϊόντα τους είχαν αρκετά συντηρητικά. Από το 2012, το λευκό σπαράγγι «ξαναζεί» τις παλιές καλές του εποχές, αλλά αυτή τη φορά με πιο σταθερά βήματα. Να σημειωθεί, ότι το κόστος παραγωγής στην καλλιέργεια του λευκού σπαραγγιού έχει πλέον ξεπεράσει το 1,50 ευρώ.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις