Ποιες χώρες σταματούν τις εξαγωγές για να μην ξεμείνουν από σιτηρά
Οι φόβοι για μελλοντικές ελλείψεις λόγω του πολέμου οδηγούν σε μπλόκο των εξαγωγών.
Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σε κάθε γωνιά του πλανήτη με την Ινδονησία να περιορίζει τις εξαγωγές φοινικέλαιου και να προστίθεται στις χώρες που σταματούν τις εξαγωγές και επιδιώκουν να διατηρήσουν ζωτικής σημασίας προμήθειες τροφίμων εντός των συνόρων τους.
Το φοινικέλαιο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο στον κόσμο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, της μαργαρίνης, των απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων και της σοκολάτας. Οι τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% φέτος.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, την προμήθεια βρώσιμων ελαίων και τις εξαγωγές λιπασμάτων, εκτοξεύοντας τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και αντικατοπτρίζει την κρίση στις ενεργειακές αγορές.
Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας Muhammad Lufti είπε ότι οι περιορισμοί των εξαγωγών στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι τιμές μαγειρικού λαδιού στο σπίτι παραμένουν προσιτές στους καταναλωτές. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές βρώσιμων ελαίων και συμβάλλουν σχεδόν στο 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε απαγορεύσει ένα ευρύ φάσμα αγροτικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένου του κριθαριού, της ζάχαρης και του κρέατος μέχρι το τέλος του έτους.
Η σύγκρουση όχι μόνο διέκοψε τις αποστολές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο τις προοπτικές για τη συγκομιδή καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται και οι προμήθειες συρρικνώνονται ως απάντηση στην απότομη αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου – βασικό συστατικό στη διαδικασία παραγωγής πολλών προϊόντων.
Την ίδια στιγμή, η Σερβία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, αλεύρου και μαγειρικού λαδιού για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών, ενώ η Ουγγαρία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές σιτηρών την περασμένη εβδομάδα. Η Βουλγαρία ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τα αποθέματα σιτηρών της και ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές έως ότου πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες αγορές της.
Οι προμήθειες σιτηρών στη Ρουμανία, έναν σημαντικό εξαγωγέα, έχουν επίσης ενισχυθεί καθώς οι διεθνείς αγοραστές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις προμήθειες από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια περιορισμού των αποστολών.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις