Πώς το Καζακστάν κερδίζει από την παγκόσμια έλλειψη ηλίανθου
Προσπάθειες για να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Καζακστάν
Η παραγωγή και οι εξαγωγές ηλιελαίου έχουν εκτοξευθεί στο Καζακστάν φέτος, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ελλείψεις στον εφοδιασμό και αυξήσεις στις τιμές λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο πέρυσι, εξάγοντας ηλιέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων. Όμως ο πόλεμος έχει διαταράξει τη γεωργία, την παραγωγή και τη ναυτιλία. Με τις προβλέψεις για πτώση των εξαγωγών ηλιελαίου της Ουκρανίας φέτος, το Καζακστάν είναι μία από τις χώρες που κινούνται για να καλύψουν το κενό. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 158% τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 37%.
Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία παρήγαγε περίπου το ένα τρίτο του ηλιελαίου που καταναλώνονταν από τον κόσμο και παρείχε σχεδόν τις μισές παγκόσμιες εξαγωγές, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται τώρα να μειωθεί στο 21% και το μερίδιό της στις εξαγωγές σε 35% την περίοδο εμπορίας 2022-2023, αναφέρει το USDA.
Στο Καζακστάν, η παραγωγή έφτασε τους 267.700 μετρικούς τόνους τους πρώτους επτά μήνες του 2022, από 195.600 τόνους πέρυσι. Οι εξαγωγές έφτασαν τους 129.500 μετρικούς τόνους τον Ιανουάριο-Ιούλιο, από 50.200 τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Καζακστάν
Προσπάθειες για να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Καζακστάν γίνονται το τελευταίο διάστημα όπως φάνηκε από την 5η Συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας Καζακστάν, που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα, την Τετάρτη (19/10).
Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος υπέγραψε το Πρωτόκολλο της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, μαζί με τον συμπρόεδρο από την καζαχική πλευρά, Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, YerzhanYerkinbayev. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Χρήστος Τσίτουρας.
Όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση του ΥΠΑΑΤ, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, κατά κύριο λόγο δημητριακών από το Καζακστάν στην Ελλάδα και ελαιόλαδου από την Ελλάδα στο Καζακστάν.
Στον τομέα των μεταφορών, συζητήθηκε επίσης η προοπτική χρήσης του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας για τη σύνδεση του Καζακστάν με την ΕΕ διαμέσου του Διαδρόμου Orient East Mediteraneanτου TEN-T και του μέσου διαδρόμου (MiddleCorridor) που συνδέει την Κίνα με την ΕΕ.
Από την καζάχικη πλευρά, εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναφορά στην απευθείας αεροπορική σύνδεση Αλμάτι – Ηρακλείου Κρήτης που εγκαινίασε η Air Astana την 1η Ιουνίου 2022 και συζητήθηκαν οι προοπτικές περισσότερων απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Διαβάστε επίσης: Γιατί μειώνεται η καλλιέργεια ηλίανθου ενώ οι ανάγκες για ηλιέλαιο αυξάνονται
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις