Σε προ πολέμου επίπεδα οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας
Έως και 4 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων πρόκειται να εξαγάγει τον Αύγουστο
Η Ουκρανία αναμένεται να εξαγάγει τον Αύγουστο σχεδόν τόσα σιτηρά όσο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην χώρα, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Τρίτη 23 Αυγούστου. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιέλαιου στον κόσμο, αποστέλλοντας περίπου 5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών κάθε μήνα πριν από τον πόλεμο. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν σταδιακά μετά την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο, συμβάλλοντας στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων που έχει πλήξει ιδιαίτερα τις φτωχές χώρες.
«Χάρη στην εντατική διεθνή συνεργασία, η Ουκρανία βρίσκεται σε καλό δρόμο να εξάγει έως και 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αγροτικών προϊόντων τον Αύγουστο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ.
Η Ουκρανία και η Ρωσία κατέληξαν τον Ιούλιο σε μια πρώτη συμφωνία εν καιρώ πολέμου με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με εγγυήσεις για τα πλοία να αποπλεύσουν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι προσπάθειες έχουν απομακρύνει περισσότερους από 720.000 τόνους σιτηρών από τα λιμάνια μέσω 33 πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες.
Σημαντικότερη μέχρι στιγμής υπήρξε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας με ποτάμιες, σιδηροδρομικές και οδικές διαδρομές. Οι λεγόμενες λωρίδες αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσαν πρόσθετα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών, στα σύνορα, αντιμετωπίζοντας εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της ασυμβατότητας των ουκρανικών βαγονιών με τα ευρωπαϊκά περιτυπώματα σιδηροδρόμων.
Η ευρωπαϊκή προσπάθεια αποστέλλει 2,5-3 εκατομμύρια τόνους προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από τις διεθνείς αγορές κάθε μήνα, είπε ο αξιωματούχος. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία θα έχει επίσης εγγυημένη αποστολή τροφίμων και λιπασμάτων χωρίς να υπόκειται σε κυρώσεις.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις