Τι δηλώνουν στο FoodLife παράγοντες της εγχώριας αλευροβιομηχανίας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγορές εμπορευμάτων και τροφίμων χωρίς τα σιτηρά και τα δημητριακά της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ειδικότερα, στη χώρα μας οι αλευροβιομηχανίες έχουν στραφεί προς άλλες αγορές, αλλά με ακριβότερα ναύλα, μεγαλύτερους χρόνους μεταφοράς και υψηλότερες τιμές στο σύνολό τους. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν στο FoodLife εκπρόσωποι του κλάδου οι διαθέσιμες επιλογές είναι προφανώς ακριβότερες. Αναφορικά με τις εισαγωγές σιτηρών, η Ελλάδα έχει στραφεί προς χώρες όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία, ωστόσο σιγά-σιγά η κάθε χώρα ανακοινώνει και τους δικούς της περιορισμούς. Σχετικά με τις αγορές της Αμερικής και του Καναδά, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για τεράστιο κόστος εξαιτίας των υψηλών ναύλων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καταφύγει και προς αυτή την λύση.

Εισαγωγές σιτηρών: Η διάρκεια του πολέμου θα καθορίσει το μέγεθος των προβλημάτων

Όλες αυτές οι ανατροπές με την είσοδο ή και την ενίσχυση της παρουσίας άλλων χωρών στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών σιτηρών και τροφίμων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν επαρκούν και πάλι για να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργείται από την απουσία των ρωσικών και ουκρανικών εξαγωγών. Ειδικά, στη περίπτωση που ο πόλεμος συνεχιστεί και το καλοκαίρι, τότε θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Προς το παρόν, οι ίδιες πηγές μιλούν για επάρκεια στα αποθέματά τους, αφού έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό διαχείρισης των αποθεμάτων τους.

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκεται και η εγχώρια βιομηχανία ψωμιού και αρτοσκευασμάτων με πηγές του κλάδου να επιβεβαιώνουν από την μια πλευρά την επάρκεια των αγαθών, αλλά από την άλλη να τονίζουν ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη αφού οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. «Δεν έχουμε πρόβλημα επάρκειας σιτηρών και κατ’ επέκταση αλεύρων που χρησιμοποιούμε στα αρτοποιεία. Περιμένουμε τις καινούριες σοδειές και στη χώρα μας παρόλο που δεν καλύπτει το σύνολο της κατανάλωσης. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί όσον αφορά την επάρκεια, καθώς έχουμε ξεκινήσει εισαγωγές και από τον Καναδά, ωστόσο οι τιμές παραμένουν υψηλές. Το προηγούμενο διάστημα ο τόνος ήταν στα 290 δολάρια και τώρα κοντεύει στα 500 δολάρια» δηλώνει στο FoodLife, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις