Το 80% της παραγωγής των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών εξάγεται
Οι στόχοι και οι νέοι προκλήσεις τέθηκαν επί τάπητος στο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Η νέα ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την πολιτικοστρατιωτική ένταση στην καρδιά της Ευρώπης επηρεάζουν όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Μιας οικονομίας που ήδη δοκιμάστηκε για δύο χρόνια από την πανδημία. Οι Ιχθυοκαλλιέργειες ως πρωτογενής τομέας προϊόντων διατροφής έρχονται αντιμέτωπες με νέα δεδομένα. Τα νέα αυτά δεδομένα, οι πολιτικές αλλά και οι δράσεις προσαρμογής συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2022 που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τη Next is Now και την Dome Consulting Firm, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το άνοιγμα των εργασιών κήρυξε ο εκδότης-διευθυντής της Realnews, Νίκος Χατζηνικολάου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι οποίες όπως είπε χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και υψηλού επιπέδου προϊόντα, ωστόσο όπως σημείωσε η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές τόσο τις εγχώριες όσο και τις ευρωπαϊκές. Μάλιστα, τόνισε το τεράστιο πεδίο ανάπτυξης του κλάδου, καθώς όπως υπογράμμισε: «Το 70% των ψαριών που καταναλώνουν οι ευρωπαίοι προέρχονται από τρίτες χώρες».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς. Όσον αφορά την προώθηση των προϊόντων της ελληνικής γης και των ελληνικών θαλασσών, ο υπουργός είπε ότι σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων. «Κάθε ελληνικό προϊόν και ιδιαίτερα τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, αποτελούν διαφήμιση για τη χώρα μας. Η ανάπτυξη που πετύχατε – και χωρίς τη συμβολή της πολιτείας- τα τελευταία 30 χρόνια, είναι αξιοσημείωτη. Αξιοποιήσατε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και δώσατε δυναμική στις επιχειρήσεις σας και σε έναν κλάδο που έχει πολλά να προσφέρει στη χώρα μας. Σήμερα το 80% της παραγωγής των περίπου 300 εταιρειών του κλάδου πηγαίνει για εξαγωγή. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τον περασμένο Ιανουάριο οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 34% σε σύγκριση με το 2021. Και η ιχθυοκαλλιέργεια καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση της ζωικής παραγωγής που κατευθύνεται στο εξωτερικό». Τόνισε, δε, ότι ειδικά η τσιπούρα και το λαβράκι έχουν κατακτήσει μερίδια άνω του 50% σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο. Είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής και εκτός από τις 12.000 και πλέον θέσεις εργασίας που προσφέρετε άμεσα ή έμμεσα, στη χώρα προσφέρετε και κάτι ακόμα σημαντικό: Στηρίζετε παραμεθόριες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, η ιχθυοκαλλιέργεια εδραιώνεται ως ελληνική εμπορική γέφυρα σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, συσφίγγοντας σχέσεις και προσελκύοντας επενδύσεις από την Ευρώπη, την Αφρική, τον Αραβικό κόσμο και την Μέση Ανατολή» περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός.
Παράλληλα, μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται αυτή τη στιγμή για τον κλάδο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν συμπεριληφθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Και αν κάποια επένδυση πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων, μπορεί, μετά από αίτησή της, να ενταχθεί και στο Enterprise Greece. Ο Γ. Γεωργαντάς στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα του κλάδου ενώ πρόσθεσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για αλιευτικά προϊόντα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και οι ετήσιες ανάγκες για αλιεύματα αυξάνονται με ρυθμό 3,2%. «Φυσικά, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία μιας χώρας που διαθέτει 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Το γεγονός αυτό της δίνει το πλεονέκτημα να έχει κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο και να μπορεί να μετατραπεί σε κύριο ευρωπαϊκό πυλώνα για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας». Καταλήγοντας, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Δέσμευσή μας είναι η ανάπτυξη του κλάδου να γίνει εθνική προτεραιότητα».
«Τα επόμενα πέντε χρόνια οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν σε τζίρο το 1 δισ. ευρώ»
«Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Αυτή τη στιγμή ο ετήσιος τζίρος είναι περίπου στα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 80% αφορά τις εξαγωγές. Τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ» εκτίμησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου στο πλαίσιο της συνέντευξης που παρέθεσε στον εκδότη-διευθυντή της Realnews, Ν. Χατζηνικολάου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Σ. Κεδίκογλου, αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους στους οποίους εστιάζει το αρμόδιο υπουργείο ενώ όσον αφορά τις αντιδράσεις που υπάρχουν γύρω από τις ιχθυοκαλλιέργειες ο ίδιος είπε ότι: «Οι αντιδράσεις οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης. Η υδατοκαλλιέργεια είναι η δραστηριότητα με τις λιγότερες επιπλοκές στο περιβάλλον. Συγκριτικά με άλλες δραστηριότητες έχει τη μεγαλύτερη αναλογία σε παραγωγή πρωτεΐνης». Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε διεθνή παραδείγματα όπου επισκέψιμες ιχθυοκαλλιέργειες γίνονται πόλος έλξης.
Σχετικά με το πόσο οι αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν επηρεάσει τον κλάδο, ο Σ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι είναι ένας υγιής και αναπτυσσόμενος κλάδος με μεγάλη ανθεκτικότητα. «Έχουμε έναν διεθνή ανταγωνισμό που όλο και αυξάνεται. Αυξάνεται η τουρκική παραγωγή και θεωρείται αναδυόμενη η αγορά της βόρειας Αφρικής. Πρέπει λοιπόν να θωρακίσουμε την ελληνική υδατοκαλλιέργεια για να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό» πρόσθεσε ο ίδιος.
Στόχος η αύξηση της ετήσιας παραγωγής
Μέσα στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης είναι όπως είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η ανάπτυξη 3% στην οποία στοχεύουν να έχουν φτάσει έως το 2025 και μακροπρόθεσμα μέχρι το 2030 η αύξηση να αγγίξει το 5%. «Αυτό σημαίνει και αύξηση νέων θέσεων εργασίας. Υπολογίζουμε σε άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας από 14.000, που είναι σήμερα, σε περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας σε ορίζοντα πενταετίας» υπογράμμισε ο ίδιος. Μέσα στους στόχους, όπως πρόσθεσε, είναι η ολοκλήρωσης εφαρμογής του Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενώ όσον αφορά τις καλλιέργειες του κλάδου στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά, ξεχώρισε την παραγωγή φυκιών, για την οποία όπως είπε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μάλιστα, εξήγγειλε ότι το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης παραγωγής.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις