Επισκέψιμα τυροκομία: Η νέα δράση για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού

Κάλεσμα στους επαγγελματίες του κλάδου για την διαμόρφωση των επισκέψιμων τυροκομείων
To νέο σήμα «Επισκέψιμο τυροκομείο» ετοιμάζει το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο θα δίνεται στα τυροκομεία που τηρούν τις προϋποθέσεις για να είναι ανοιχτά στο κοινό. Η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τις προδιαγραφές λειτουργίας για τα επισκέψιμα τυροκομία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ενώ το Σήμα θα χορηγείται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά καθορίζονται οι συγκεκριμένες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα τυροκομία, προκειμένου να θεωρούνται επισκέψιμα και να αποκτήσουν το νέο τουριστικό σήμα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ τίθενται σαφείς προδιαγραφές για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ποιότητας της εμπειρίας του επισκέπτη.
Πρόκειται για την τρίτη ενέργεια για την ενδυνάμωση του αγροδιατορφικού και γαστρονομικού τουρισμού από τα αρμόδια υπουργεία έπειτα από τα Σήματα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου και Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία.
Η αρμόδια Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε σχετικά: «Απευθύνουμε ένα ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους φορείς, ενώσεις, παραγωγούς και επιχειρήσεις τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων να διαμορφώσουμε μαζί το πλαίσιο των νέων επισκέψιμων τυροκομείων. Με το νέο σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου, το τρίτο κατά σειρά που θεσμοθετήσαμε και αφορά την εκλεκτή ελληνική παραγωγή, συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας για την προώθηση του ελληνικού αγροτουρισμού και φυσικά, την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Με την ελληνική παραγωγή να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως χώρα, επενδύουμε στρατηγικά στοχεύοντας στην ενθάρρυνση της ουσιαστικής συμμετοχής της στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας με τρόπο βιώσιμο και δίκαιο, που να αφορά κάθε γωνιά της πατρίδας μας».
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις