Η γνωστή δημοσιογράφος εξηγεί στο foodlife.gr γιατί οι βελγικές βάφλες είναι το απόλυτο street food.

Της Αναστασίας Ουζούνη

Οι βελγικές βάφλες αποτελούν το απόλυτο γλυκό street food, που σε κερδίζουν από απόσταση, τόσο με το άρωμα, όσο και με την εμφάνιση. Οι επισκέπτες του Βελγίου είναι πλέον σίγουρο ότι θα βρεθούν σε κάποιο σοκάκι και θα αρχίσουν να αναζητούν την προέλευση της γλυκιάς, γνώριμης μυρωδιάς. Η παραδοσιακή συνταγή με τα τέσσερα απλά, αγνά υλικά της βελγικής εξοχής, γάλα, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά, έχει σήμερα μετατραπεί σε μια κόλαση γεύσεων και χρωμάτων.

Οι βελγικές βάφλες με ιστορία λίγων δεκαετιών, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1958 στην Έκθεση World Expo στις Βρυξέλλες. Η συνταγή εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο και απέκτησε πολλές παραλλαγές, αφήνοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα να οργιάσουν. Στο Βέλγιο υπάρχουν δύο βασικά είδη. Η αυθεντική βάφλα των Βρυξελλών με ορθογώνιο σχήμα και η βάφλα της Λιέγης, που έχει ακανόνιστο σχήμα και πάντα καραμελωμένη ζάχαρη.

Οι βάφλες ψήνονται σε μαντεμένια βαφλιέρα. Είναι τραγανές και συγχρόνως αφράτες. Στην αρχή η βάφλα παρουσιάστηκε με ζάχαρη άχνη και συνοδεία από κρέμα και φράουλες. Στην Αμερική τις τρώνε για πρωινό με βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου. Στην Ευρώπη η απλή εκδοχή της βάφλας περιλαμβάνει μέλι ή σιρόπι αγαύης (Agave Syrup). Σήμερα η δημιουργικότητα έχει κυριολεκτικά μεταμορφώσει το βελγικό παραδοσιακό street food, σε μια κόλαση γεύσεων, με το χαρακτηριστικό άρωμα και χιλιάδες χρώματα.

Μικρά και μεγάλα καταστήματα παρασκευής ανταγωνίζονται με τα πιο ευφάνταστα toppings βάφλας. Ανάμεσα στις καλύτερες γαρνιτούρες βάφλας περιλαμβάνονται η σοκολάτα, η σαντιγύ, το παγωτό, η πραλίνα και τα φρούτα. Επίσης δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις γεύσεις και πολλές φορές έχουμε δει η βάφλα να μετατρέπεται σε αλμυρό σνακ, με συνοδεία γαλοπούλας, αλλά και με αυγά, μπέικον ή καπνιστό κρέας για ένα πλούσιο πρωινό. 

Με φαντασία και μια μικρή συσκευή βαφλιέρας μπορείτε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά να δημιουργήσετε ένα πλούσιο πρωινό έκπληξη, για φίλους και ολόκληρη την οικογένεια. Η επιτυχία είναι σίγουρη και το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει κάθε γούστο.

Αυθεντική βελγική συνταγή από τη γιαγιά ενός οικογενειακού Βέλγου φίλου, που είναι παντρεμένος με Ελληνίδα.

Ανακατεύω 2 αυγά και 80 γραμμάρια ζάχαρη.

Προσθέτω 70 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο, 200 ml γάλα, μία βανίλια, 250 γραμμάρια αλεύρι και ένα φακελάκι baking powder. 

Ψήσιμο

Δεν θα πρέπει να βιαστείτε, αλλά να προθερμάνετε πολύ καλά την βαφλιέρα. Η σωστή θερμοκρασία είναι το μυστικό της επιτυχίας, για τραγανή βάφλα εξωτερικά και αφράτη ψίχα εσωτερικά.

Γαρνίρισμα

Τοποθετούμε κομμένες φράουλες ή μπανάνες και περιχύνουμε σιρόπι σοκολάτας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις