Τα ξεχωριστά πιάτα του νησιού που μπορούν να ανακαλύψουν οι επισκέπτες

Στο νησί που είναι διάσημο παγκοσμίως για τη μακροζώια των κατοίκων του, την Ικαρία, η παραδοσιακή διατροφή χαρακτηρίζεται από απλότητα, μέτρο, ποικιλία, εποχικότητα και «φειδωλή» χρήση κρέατος.

Ένα από τα διάσημα πιάτα της Ικαρίας είναι το «σουφικό», ένα καλοκαιρινό στιφάδο λαχανικών, κατάλληλο για χορτοφάγους. Μείγμα από διάφορα λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδια), μαγειρεμένα σε τηγάνι με ελαιόλαδο και λίγο πουρέ ντομάτας.

Τα κολοκυθάκια και οι ρεβυθοκεφτέδες είναι πολύ γνωστά εδέσματα του νησιού, συνοδευόμενα από το περίφημο Ικαριώτικο κόκκινο κρασί, τον «Πράμνειο Οινό».

Επίσης οι τυρόπιτες με «κάθουρα», το ντόπιο κατσικίσιο τυρί και διάφορες πίτες με βότανα, αρωματικά φυτά και πολλά μπαχαρικά.

Στα παραδοσιακά πιάτα  με κρέας του νησιού ξεχωρίζουν το κατσίκι γεμιστό με ρύζι και διάφορα βότανα και το γνωστό και σε άλλα νησιά της χώρας «γαμοπίλαφο», ρύζι που σερβίρεται σε γάμους με ντόπιο κατσικίσιο κρέας, βραστό ή ψητό, όπως και το κατσίκι γεμιστό με ρύζι και διάφορα βότανα.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά πιάτα της τοπικής κουζίνας είναι η «κακαβιά», μια ψαρόσουπα που φτιάχνεται με θαλασσινά ψάρια και θαλασσινό νερό.

Άλλο επίσης διαδεδομένο πιάτο της Ικαρίας είναι το «κολοκάσι», η Ικαριανή γλυκοπατάτα. Ένα σπάνιο φυτό που στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο στην Ικαρία. Αναπτύσσεται στις χαράδρες του νησιού, κυρίως στη βόρεια πλευρά του και είναι διαθέσιμο από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Οι ντόπιοι μαγειρεύουν τη ρίζα του με φασόλια ή ως σούπα, ψητά ή βραστά με κρέας, με τον ίδιο τρόπο όπως οι πατάτες. Ωστόσο, κυρίως το σερβίρουν σαν σαλάτα, συνοδευόμενο από πάστα σκόρδου και κρασί.

Εξάλλου για χιλιάδες χρόνια η Ικαρία φημίζεται για το κρασί της. Στην Οδύσσεια του Ομήρου, γίνεται αναφορά στο Ικαριώτικο «Πράμνειο Οινό», ένα δυνατό βαθυκόκκινο κρασί που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στον αρχαίο κόσμο. Οι ήρωες της Ιλιάδας λέγεται ότι γεύτηκαν τη μαγική δύναμη του Ικαριώτικου κρασιού όταν προετοιμάζονταν για μάχη προκειμένου να θεραπεύσουν ασθένειες και να ενισχύσουν τη στρατιωτική δυναμικότητα τους. Πιστεύεται επίσης ότι ο Διόνυσος, ο Έλληνας Θεός του Κρασιού, γεννήθηκε στην Ικαρία και ότι η λατρεία του ήταν ενεργή στο νησί στην αρχαιότητα. Τα σταφύλια αποτελούσαν σημαντική καλλιέργεια στην Ικαρία και παλαιότερα κάλυπταν μεγάλο μέρος του νησιού και συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική του ανάπτυξη. Σήμερα η Ικαρία παράγει μέτριες ποσότητες βιολογικών και μη οργανικών λευκών κρασιών, ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα κόκκινα κρασιά και ροζέ κρασιά. Υπάρχουν δύο κύριες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών στο νησί: το Φωκιανό (κόκκινο) και το Μπεγλέρι (λευκό).

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Ένωσης ξενοδόχων Σάμου-Ικαρίας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις