H Καστοριά, η ορεινή πόλη με την πανέμορφη λίμνη, έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της εκτός από το φυσικό της τοπίο και τις ζεστές της γούνες

Η γαστρονομικές επιλογές της είναι ατελείωτες ενώ στις ταβέρνες δίπλα στην λίμνη θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς τα τοπικά πιάτα αλλά και τα παραδοσιακά προϊόντα της Καστοριάς που δεν έχεις ξανακούσει.

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Καστοριάς

Όσπρια Καστοριάς

Τα όσπρια της Καστοριάς (φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπαρμπούνια) καλλιεργούνταν από τα χρόνια του Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς. Η Καλλιέργειά τους είναι παραδοσιακή και ήπιας διαχείρισης. Ο σπόρος είναι ντόπιας ποικιλίας και είναι μοναδικά για τρεις βασικούς λόγους: Βράζονται εύκολα, είναι λεπτόφλουδα, γεγονός που τους χαρίζει απαλότητα στη γεύση και ιδιαίτερα νόστιμα.

Bασιλομανίταρα

Οι Βολίτες ή Bασιλομανίταρα συλλέγονται από ορεινή περιοχή Βιτσίου Καστοριάς, είναι από τα πιο περιζήτητα άγρια μανιτάρια μεγάλης διατροφικής αξίας και καρποφορούν τέλος καλοκαιριού και φθινόπωρο σε δάση κυρίως ορεινών κωνοφόρων ειδών. Τα μανιτάρια αυτά σε αποξηραμένη μορφή διατηρούν δυνατά αρώματα δάσους και φουντουκιού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα τυριά της Καστοριάς

Εάν βρεθείς στην Καστοριά αξίζει να δωκιμάσεις αλλά και να πάρεις μαζί σου κάποιο από τα τυριά της. Τα πιο διάσημα είναι η φέτα, το κασέρι, το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, ο μπάτζος και η μυζήθρα. Όλα φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ ενώ στην περιοχή εδρεύουν δύο μεγάλα τυροκομεία αυτό της Ένωσης Αγροτικών Συναιτεριμών στο Άργος Ορεστικού και ένα ιδιωτικό στην Κλεισούρα.

Σάλιαροι

Ίσως τα πιο γνωστά Καστοριανά γλυκάκια. Στην όψη μοιάζουν με κουραμπιέδες, η γεύση τους όμως και η διαδικασία παρασκευής τους διαφέρουν ολοκληρωτικά. Οι Σάλιαροι είναι νηστίσιμοι και θα τους βρεις σε κάθε ζαχαροπλαστείο της περιοχής.

Τι να φας στην πανέμορφη πόλη

Χαρακτηριστικά πιάτα της καστοριανής κουζίνας είναι οι σαρμάδες με λάχανο τουρσί (αρμιά), οι κεφτέδες με μακάλο (σάλτσα με αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο), το γριβάδι στον ταβά, η αρμιόπιτα (πίτα με λάχανο τουρσί) και η ρυζόπιτα (οι οποίες σερβίρονται σε λίγα εστιατόρια) αλλά και τα άγρια μανιτάρια στο τηγάνι. Θα φάτε επίσης εξαιρετικά ψητά κρεατικά, πιάτα με γίγαντες και μεζέδες παρέα με τσίπουρο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις