Όσπρια: Ο «χάρτης» των θησαυρών της ελληνικής γης
Αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής
Τα όσπρια, από τους γίγαντες και τη φάβα έως τις φακές και τα ρεβίθια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και βρίσκονται στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής.
Περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, σιδήρου και ινών, ελάχιστο ή καθόλου λίπος και μηδενική χοληστερίνη καθώς και σημαντικές ποσότητες σε μέταλλα, όπως κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Αποτελούν, ταυτόχρονα, αγαπημένο φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αλλά και μία ιδανική καλοκαιρινή πρόταση όταν σερβίρονται ως σαλάτα.
Φημισμένα είναι τα όσπρια από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς το έδαφός της είναι πλούσιο σε κάλιο, γεγονός που συμβάλει καθοριστικά ώστε να είναι ιδιαίτερα βραστερά και εύγευστα. Φασόλια Πρεσπών, φακές Βοΐου Κοζάνης, φάβα Φενεού και Σαντορίνης, φακή Εγκλουβής (Λευκάδα), ρεβίθια Λάρισας ή Γρεβενών είναι μερικά από τα όσπρια με «ιδιαίτερη πατρίδα», όπου το μικροκλίμα τα κάνει μοναδικά.
Η φάβα, τα φασόλια και τα ρεβίθια μαγειρεύονται σε όλη την Ελλάδα σε μοναδικές τοπικές συνταγές. Η Σαντορίνη φημίζεται για τις πολλές συνταγές με φάβα, ενώ η Ρόδος και η Σίφνος είναι γνωστές για τις συνταγές με ρεβίθια. Στη Ρόδο μπορείτε να γευτείτε τα πεντανόστιμα πιταρούδια (ρεβυθοκεφτέδες με κύμινο) και στη Σίφνο τη διάσημη ρεβυθάδα της, που σιγοψήνεται όλο το βράδυ σε πήλινη γάστρα σε ξυλόφουρνο.
Στην Κρήτη, μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακό ψωμί με ρεβύθια, το οποίο σερβίρεται σαν ορεκτικό και ασκόλιμπρους με κουκιά τοπικής παραγωγής. Η κρητική γη και ιδιαίτερα το κατάλληλο κλιματολογικά Οροπέδιο Λασιθίου, είναι γνωστό για τα κουκιά του, όπως και η Αλεξανδρούπολη, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Κέρκυρα.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις