Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στις γαστροτουριστικές εμπειρίες Ελαιοτουρισμού που προσφέρει το νησί

Αυλαία ρίχνει σήμερα για το “Elia Lesvos Confest”, το συνέδριοπου διοργανώθηκε από τον Σύλλογο «Ελαίας Νήσος Λέσβος», και αποτέλεσε μια πολυθεματική εκδήλωση, που συνδύασε αρμονικά την επιστημονική διάσταση ενός συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός φεστιβάλ.

Οι δύο πρώτες ημέρες του συνεδρίου ήταν αφιερωμένες στην τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις σύγχρονες τάσεις καλλιέργειας και το μάρκετινγκ γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο. Μέσα από τις ομιλίες τους οι επιστήμονες, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη βιωσιμότητα, στη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, στην τοπική γαστρονομία αλλά και στην εκπαίδευση. Χθες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης που συμμετείχε στο συνέδριο, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που το ποσοστό ενίσχυσης, 75% για το Βόρειο Αιγαίο, είναι το υψηλότερο στην Ελλάδα, καθώς και στο πρόγραμμα αγροδιατροφής που ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σημαντικό εργαλείο για όσους θέλουν να επενδύσουν στον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό.

Επίσης σημαντική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Ινστιτούτου Προώθησης του Λεσβιακού Ελαιολάδου.

Η σημερινή μέρα, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, τρίτη ημέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη στις γαστροτουριστικές εμπειρίες Ελαιοτουρισμού που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το νησί. Έχει προγραμματισθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι από τουριστικά γραφεία καθώς και εξειδικευμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές. «κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία και τη γνώση τους. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο συνέδριο και την επίσκεψή τους στο νησί, οι προσκεκλημένοι γνώρισαν την αυθεντικότητα των κατοίκων του, την ξεχωριστή ομορφιά του τοπίου, τη γαστρονομική του κουλτούρα και φιλοξενία, ενώ γεύτηκαν και τη μοναδικότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου. Τέλος, δόθηκε η ευκαιρία στους επαγγελματίες της ελιάς στη Λέσβο να δικτυωθούν, να ενημερωθούν για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες, δοκιμασμένες στο εξωτερικό, πρακτικές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις