Τα ξεχωριστά λιαστά προϊόντα της Ελλάδας: Σύκα, σταφύλια, ντομάτες και κρασί

Προϊόντα τα οποία θεωρούνται σήμερα της γκουρμέ κουζίνας είναι σε πολλές περιπτώσεις τρόφιμα που έφτιαχναν οι παλιοί επειδή δεν είχαν τρόπο άλλο συντήρησης
Ανάμεσα στους πιο παραδοσιακούς τρόπους διατήρησης φρούτων λαχανικών που συναντάται από την αρχαιότητα ακόμα είναι η αποξήρανση των φρούτων και των λαχανικών κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο. Αμέτρητες εξάλλου είναι οι αναφορές για λιαστά προϊόντα και λιαστά κρασιά, τα οποία προέρχονται από λιαστά σταφύλια, καθώς και για τον τρόπο παραγωγής τους.
Προϊόντα υψηλού κόστους σήμερα, τα οποία θεωρούνται της γκουρμέ κουζίνας είναι σε πολλές περιπτώσεις τρόφιμα που έφτιαχναν οι παλιοί, ακριβώς επειδή δεν είχαν τρόπο άλλο συντήρησης.
Σύκα, σταφύλια και ντομάτες είναι τα βασικά προϊόντα που αποξηραίνονται και αποθηκεύονται για το χειμώνα στα περισσότερα ελληνικά νησιά αλλά και σε κάποια μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αποξηραμένα σύκα και η διάσημη κορινθιακή σταφίδα άλλωστε αποτελούν από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας σε χώρες της Ευρώπης.
Λιαστές ντομάτες
Οι ντομάτες να στεγνώνουν στον ήλιο τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας όπως στη Χίο και τη Σαντορίνη με τις χαρακτηριστικές κρεμασμένες αρμαθιές. Οι παλιοί για να συντηρήσουν τις ντομάτες τις ξέραιναν στον ήλιο, αφαιρώντας όλα τα υγρά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν στην αποθήκη. Τα ξερά ντοματάκια, τα πέρναγαν σε κλωστή και όταν ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν, τα μούλιαζαν σε ζεστό νερό. Σήμερα, τα βρίσκουμε στις μεγάλες αγορές ή σε νησιά να πωλούνται με τέτοιο τρόπο ή σε βαζάκια, συσκευασμένες σε ελαιόλαδο ακόμα και πελτέ. Τα τελευταία χρόνια, η λιαστή ντομάτα συναντάται σε πολλά πιάτα ενώ παραδοσιακά σερβίρεται με ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, βασιλικό και σκόρδο.
Αποξηραμένα σύκα
Τα αποξηραμένα σύκα ήταν συστατικό της διατροφής των Ελλήνων από την Αρχαία Ελλάδα ενώ σήμερα παράγονται περίπου 5.500 τόνοι αποξηραμένα σύκα σε εκτάσεις περίπου 21.000 στρεμμάτων με τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αρκαδία και την Εύβοια (Κύμη) να αποτελούν τους κύριες παραγωγικές περιοχές. Τα νωπά σύκα συλλέγονται με το χέρι είτε απευθείας από το δέντρο είτε από τα δίχτυα που είναι τοποθετημένα κάτω από τις συκιές. Ακολουθεί η πρώτη διαλογή σύκων που γίνεται απευθείας από τους συκοπαραγωγούς και μετά αποξηραίνονται στον ήλιο είτε όπως είναι, είτε ανοίγονται και επικολλώνται ανά δύο.
Σταφίδα
Η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα προϊόντα της ελληνικής γης ενώ η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής αναγνωρίζει πλέον τις ευεργετικές της ιδιότητες. Η Κόρινθος, αλλά και ολόκληρη η Πελοπόννησος, θεωρείται γενέτειρα που προϊόντος που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Η Ζάκυνθος επίσης παράγει μοναδική σταφίδα που και αυτή έχει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Τα σταφύλια, μετά τον τρύγο, απλώνονται στα ξηραντήρια, κάτω από τον δυνατό, καλοκαιρινό ήλιο. Μένουν έτσι συμπυκνωμένα όλα τα θρεπτικά συστατικά της αμπέλου, ζυμωμένα με το φως.
Λιαστά κρασιά
Τα λιαστά κρασιά είναι γλυκά κρασιά, τα οποία παράγονται παραδοσιακά σ’ όλη την Ελλάδα. Το όνομά τους φανερώνει την πρακτική του λιασίματος, του «στεγνώματος» των υπερώριμων σταφυλιών πάνω στις λιάστρες (το μέρος που απλώνονται τα σταφύλια), με αποτέλεσμα τη μερική αφυδάτωσή τους, αφού τρυγηθούν. Τα λιαστά κρασιά διατηρούν τόσο τα συμπυκνωμένα αρώματα του σταφυλιού, αποκτώντας μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα και εξέλιξη με την παλαίωση, όσο και υψηλή οξύτητα, αφού με το λιάσιμο, εκτός από τα σάκχαρα και τα αρώματα, συμπυκνώνονται και τα φυσικά οξέα του σταφυλιού. Διάσημα είναι το λιαστό κρασί της Σαντορίνης, που ακούει στο όνομα Vinsanto, της Σάμου, της Σιάτιστας, των Χανίων, της Σητείας και της Πάρου.
Με πληροφορίες από visitgreece.gr
Πηγή φωτογραφίας: pixabay
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις