Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Πελοποννήσου
Τα γιορτινά εδέσματα και οι παραδόσεις της περιοχής
Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα έθιμα και στην Πελοπόννησο έχουν ίσως διασωθεί τα περισσότερα από το παρελθόν. Κάθε χρόνο κάθε νοικοκυριό κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να γιορτάσει τον ερχομό του Χριστού τιμώντας της παραδόσεις και μεταλαμπαδεύοντάς τες από γενιά σε γενιά.
Ένα από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα έθιμα που συναντάμε στην Πελοπόννησο είναι το “Χριστόψωμο” ή αλλιώς το “Ψωμί του Χριστού”. Πρόκειται για ένα κλασσικό ψωμί το οποίο ζυμώνεται την Παραμονή των Χριστουγέννων και στολίζεται με μικρότερα κομμάτια ζύμης σε σχήμα σταυρού, καρύδια και άλλα στολίδια από ζυμάρι. Παραδοσιακά τρώγεται ανήμερα των Χριστουγέννων με την οικογένεια να συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι και να το μοιράζεται.
Στην Μεσσηνία, εκτός από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα συναντάμε επίσης τα λαδοκούλουρα, αλλά και τα λαλάγγια, τα οποία φτιάχνονται κατά την εορταστική περίοδο.
Τα λαλάγγια έχουν σχήμα σαν χοντρό μακαρόνι, αλλά με μικρό πάχος. Στην συνέχεια την τυλίγουν με κέντρο την μια άκρη και ακολουθεί το τηγάνισμα. Την στιγμή που η νοικοκυρά ρίχνει την τηγανίδα μέσα στο λάδι, κάνει τον σταυρό της και εύχεται, «να σταυρωθούν τα κακά και του χρόνου».
Στα χωριά Μάνης κατά τη διάρκεια της σαρακοστής των Χριστουγέννων τα παιδιά βγαίνανε για κυνήγι τα βράδια, εφοδιασμένα με φακούς και γυρίζανε στα χαλάσματα και σε σπήλαια με στόχο τους γουργουγιάννηδες, τα μικρά πουλάκια που κούρνιαζαν εκεί. Τα θαμπώνανε με το φακό και τα πιάνανε. Στη συνέχεια τα πήγαιναν στο σπίτι όπου οι νοικοκυρές τα καθάριζαν και τα πάστωναν, τα βάζανε σε πήλινα ή γυάλινα βάζα και τα έτρωγαν τα Χριστούγεννα.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων στην Αρκαδία οι κάτοικοι τοποθετούν ένα μεγάλο κούτσουρο στο τζάκι, ώστε να γεννηθεί ο Χριστός σε κάθε ζεστό σπίτι της περιοχής.
Ένα από τα παλαιότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα που συναντάμε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Κατούνα της Αιτωλοακαρνανίας όπου πραγματοποιείται η γιορτή της τσιγαρίδας, δηλαδή το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του. Αυτή ήταν παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι οικογένειες για τη διατήρηση του κρέατος κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις