Τι να δοκιμάσετε όταν επισκεφθείτε την Αράχωβα – Τα προϊόντα που ξεχωρίζουν
Φορμαέλα και άλλα τυροκομικά, αραχωβίτικο κρασί και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού
Την αποκαλούν «βασίλισσα του χειμώνα», ωστόσο η Αράχωβα αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό, ιδανικό για τριήμερες αποδράσεις σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Παραδοσιακά, οι Αραχωβίτες, φρόντιζαν να καλλιεργούν τον τόπο τους και να παράγουν αρίστης ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Τη δεκαετία 1960 και 1970, το φημισμένο Αραχωβίτικο μπρούσκο κρασί, ο ελαιώνας, το μέλι, το παραδοσιακό τσίπουρο, τα υφαντά και η κτηνοτροφία αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων. Αργότερα η δημιουργία των χιονοδρομικών κέντρων είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη ανάπτυξη της Αράχωβας με την τοπική οικονομία να στηρίζεται στον τουρισμό.
Ξακουστά είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής. Προέρχονται από τα κοπάδια προβάτων και γιδιών που βόσκουν στις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού. Το Αραχωβίτικο τυρί, η μυζήθρα, οι χυλοπίτες, το οψιμοτύρι, ο τραχανάς, παρασκευάζονται με γάλα αρίστης ποιότητας. Ξεχωρίζει βεβαίως η φορμαέλα, το παραδοσιακό διάσημο στρογγυλό τυρί που παράγεται μόνο στην Αράχωβα με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πεντανόστιμα φαγητά που αξίζει να δοκιμάσετε αν επισκεφθείτε τη Αράχωβα είναι επίσης το κοντοσούβλι και η προβατίνα, με γευστικά κρέατα του Παρνασσού.
Φημισμένη η Αράχωβα και στο παραδοσιακό κρασί της. Προπολεμικά αποτελούσε βασικό εισόδημα για τους Αραχωβίτες. Κυριότερα καλλιεργούμενα είδη ήταν το κορύφι μαύρο, το καστελιώτικο και το κοκκινάρι. Περιζήτητο το Αραχωβίτικο κρασί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για την υπέροχη γεύση του, το ασύγκριτο άρωμα και το μοναδικό του χρώμα. Η ζήτησή του ήταν διαρκής και η διάθεσή του εξασφαλισμένη. Εκτός από το κρασί, παράγονται και εξαιρετικά προϊόντα από το μούστο, όπως η μουσταλευριά, το πετιμέζι, τα σουτζούκια, αλλά και το παραδοσιακό τσίπουρο από τα ρακάρια.
Δυστυχώς η πτωτική πορεία της αμπελοκαλλιέργειας πριν 30 χρόνια, ολοένα συνεχίζεται και τείνει να μηδενιστεί, ειδικά με την ανάπτυξη του τουρισμού.
Στο νότιο τμήμα της Αράχωβας, ο παραδοσιακός ελαιώνας αποτελούμενος από 150.000 δέντρα, συνεχίζει να παράγει γνήσιο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας και βρώσιμες ελιές. Περίφημο και το Αραχωβίτικο μέλι που παράγεται από τη γύρη του ελατοδάσους Παρνασσού και των ποικίλων ανθέων στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας.
Ξεχωρίζουν επίσης και τα παραδοσιακά Αραχωβίτικα γλυκά κουταλιού, όπως: κυδώνι, κεράσι, κορόμηλο και καρύδι αλλά και οι δίπλες (κοκοτάκια) και ο χαλβάς συνθέτουν μια ποικιλία Αραχωβίτικων παραδοσιακών γεύσεων.
Με πληροφορίες από arachova.gr
Πηγή φωτογραφίας: pixabay
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις