Έρχονται 30.000 έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία
Με νέο εξοπλισμό οι ελεγκτές αναμένεται να προχωρήσουν σε μπαράζ στοχευμένων ελέγχων
Περισσότεροι από 30.000 έλεγχοι αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2024 για αθέμιτη κερδοφορία και πλασματικές εκπτώσεις. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο να πραγματοποιηθούν, μέχρι το τέλος του χρόνου, περισσότεροι από 30.000 έλεγχοι, κυρίως για αθέμιτη κερδοφορία και παραπλανητικές εκπτώσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) αναμένεται να ενισχυθεί με περισσότερους ελεγκτές αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήδη έχουν αποσπαστεί από υπηρεσίες του Δημοσίου περίπου 40 στελέχη που θα προστεθούν στο δυναμικό της ΔΙ.Μ.Ε.Α. ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται επιπλέον 60 στελέχη να προστεθούν στον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Ανάπτυξης.
Παράλληλα η ΔΙ.Μ.Ε.Α. θα ενισχυθεί και με εξοπλισμό μεταξύ των οποίων με 12 υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα ενώ οι ελεγκτές θα έχουν στην διάθεσή τους φορητούς σαρωτές (σκάνερ), έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τους ελέγχους και ταυτόχρονα να μπορούν να επιβάλλουν ηλεκτρονικά τα πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν την νομοθεσία. Τόσο η ενίσχυση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό θα γίνει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίοι ανέρχονται σε 11,5 εκατ. ευρώ.
O ελεγκτικός μηχανισμός θα ενισχυθεί με την προμήθεια ενός κινητού συστήματος ανίχνευσης με ακτίνες Χ
Επίσης, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ενισχυθεί με την προμήθεια ενός κινητού συστήματος ανίχνευσης με ακτίνες Χ για τον έλεγχο φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να εντοπίζονται κρούσματα παραεμπορίου. Ακόμη, θα δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των ελέγχων της αγοράς για την πάταξη του παραεμπορίου αλλά και ένα σύγχρονο υψηλού επιπέδου και ασφάλειας, επιχειρησιακό κέντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για την εποπτεία της αγοράς.
Παράλληλα θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία και πλασματικές εκπτώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξη και ειδικότερα από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που δίνει την δυνατότητα ελέγχου των μεταβολών των τιμών σε χιλιάδες προϊόντα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Μια ειδική ομάδα εξειδικευμένων ελεγκτών έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τις μεταβολές των τιμών σε καθημερινή βάση και σε χιλιάδες προϊόντα.
Πλατφόρμα για καταγγελίες
Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης βελτιώνει συνεχώς την πλατφόρμα kataggelies.mindev.gov.gr μέσα από την οποία οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες σε περιπτώσεις όπου παρατηρούν αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών ή για όποιον άλλο λόγο επιθυμούν. Παράλληλα τα ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν και επιτόπιους ελέγχους, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, είτε αναφορικά με καταγγελίες για κερδοσκοπία είτε για πλασματικές εκπτώσεις είτε γενικότερα για θέματα που αφορούν την παραπλάνηση των καταναλωτών.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις