Ευρωπαϊκή κοινή λύση για την ακρίβεια
Να ληφθούν μέτρα για τις ανατιμήσεις αντίστοιχα της πανδημίας
Του Δημήτρη Χριστούλια
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα, μετά και την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Βασικά προϊόντα όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο αυξάνονται στις διεθνείς αγορές με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων. Η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται με τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματισθεί. Προπαντός για να μην υπάρξουν άλλα θύματα σε έναν πόλεμο που δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ. Οι βόμβες του Πούτιν όμως πλήττουν, τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική οικονομία.
Σε μια από τις δυσκολότερες ιστορικές στιγμές της Ευρώπης, απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για να περιορισθούν οι επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δεδομένο ότι κανείς δεν ξέρει την ένταση και την διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα πρέπει να υπάρξει τώρα ευρωπαϊκή λύση στα πρότυπα της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρώτον, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό Ταμείο με κονδύλια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηριχθούν τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με επιδόματα έτσι ώστε να μπορούν να προμηθεύονται βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα. Επιφανείς οικονομολόγοι μιλώντας στο FoodLife θεωρούν βέβαιο ότι θα συνεχισθούν για τουλάχιστον δύο μήνες οι πληθωριστικές πιέσεις, με τις τιμές βασικών αγαθών να αυξάνονται ακόμη περισσότερο.
Η κοινή ευρωπαϊκή λύση για την ακρίβεια είναι επιτακτική με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση πλήττει τα νοικοκυριά εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες. Παράλληλα θα πρέπει για φέτος να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι έτσι ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα στήριξης για ευάλωτες οικονομικά ομάδες. Οι ανατιμήσεις σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife θα συνεχισθούν και τις επόμενες εβδομάδες με αμείωτη ένταση με τις τιμές βασικών αγαθών να αυξάνονται 10% και 20%. Οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι σίγουρα μεγάλες. Το ζητούμενο είναι να παρθούν μέτρα σήμερα για να περιορισθούν αυτές οι συνέπειες από το πόλεμο στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις