Τα 5 στοιχήματα για την Οικονομία το 2023
Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας
Το 2023 θα είναι μια ακόμη κρίσιμη χρονιά για την ελληνική Οικονομία, η οποία έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενη από τα δημοσιονομικά μέτρα της πολιτείας. Ωστόσο ο αστάθμητος παράγοντας των γεωπολιτικών εξελίξεων αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό ανάπτυξής της.
Η ελληνική οικονομία θα έρθει αντιμέτωπη και την νέα χρονιά με πολλές και σημαντικές προκλήσεις. Η πορεία του Τουρισμού και των εξαγωγών, η απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι επενδύσεις και ο πληθωρισμός, θα αποτελέσουν εν πολλοίς τα 5 μεγάλα στοιχήματα για την πορεία της το νέο έτος.
Στις σελίδες της ειδικής έκδοσης «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2023» που κρατάτε στα χέρια σας, φιλοξενούνται απόψεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου από όλους τους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής Οικονομίας.
Επίσης θα διαβάσετε αναλυτικά ρεπορτάζ για τον Τουρισμό, τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, το Ταμείο Ανάκαμψης, την κτηματαγορά, τις εξαγωγές αλλά και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ, ξένων Οίκων και τραπεζικών ιδρυμάτων για την πορεία την ελληνικής Οικονομίας το 2023.
1) Τουρισμός
Ο ελληνικός τουρισμός το 2022 επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα με τη χώρα μας να καταφέρνει να ξεχωρίσει για τις επιδόσεις της και να κατακτήσει μία θέση μεταξύ των προορισμών εκείνων που σημείωσαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάκαμψης παγκοσμίως σε σχέση με το 2019 ως προς τις αεροπορικές αφίξεις. Σύμφωνα, μάλιστα με άρθρο του προέδρου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου που θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες τα μακροοικονομικά προβλήματα, η ενεργειακή κρίση, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την επόμενη τουριστική χρονιά. Από την άλλη, η διάθεση για ταξίδια παραμένει έντονη και ενδέχεται να αντισταθμίσει τα αρνητικά δεδομένα για το 2023. Σε κάθε περίπτωση ο Τουρισμός παραμένει η «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας, από την πορεία του οποίου εξαρτάται η πορεία για δεκάδες δυναμικούς κλάδους της Οικονομίας. Αναμφισβήτητα και την νέα χρονιά θα αποτελεί βαρόμετρο.
2) Εξαγωγές
Οι εξαγωγές έχουν δείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αλλά και κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής άφεσης, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Και φέτος οι ελληνικές εξαγωγές οδεύουν ολοταχώς για νέο ρεκόρ με εκπροσώπους των εξαγωγικών επιχειρήσεων να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. ευρώ, από τα 40 δισ. ευρώ το 2021. Αναμφισβήτητα οι εξαγωγές θα αποτελέσουν και την νέα χρονιά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της Οικονομίας για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ωστόσο, όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις η ανάπτυξη των εξαγωγών αναμένεται να περιορισθεί αισθητά το 2023. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούνται σημαντικές δράσεις για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Στόχος πλέον είναι να αυξηθούν ακόμη περισσότερες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
3) Ταμείο Ανάκαμψης
Καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του. Κεντρικός στόχος είναι ο μετασχηματισμός της οικονομίας, μέσα από τους πυλώνες της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού προσθέτοντας με άμεσους και έμμεσους τρόπους 3,5 μονάδες στο ελληνικό ΑΕΠ για το διάστημα 2021- 2026, το μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών- μελών. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο για την πράσινη μετάβαση θα διατεθούν επιδοτήσεις 6 δισ. ευρώ κινητοποιώντας συνολικά επενδυτικούς πόρους αξίας 10,4 δισ. ευρώ. Για τη ψηφιακή μετάβαση θα διατεθούν 2,1 δισ. ευρώ, για την απασχόληση 5,2 δισ. ευρώ και για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας αφιερώνονται 4,8 δισ. ευρώ, που θα κινητοποιήσουν συνολικά επενδυτικούς πόρους 7,8 δισ. ευρώ.
4) Επενδύσεις
Οι επενδύσεις αποτελούν το βασικό όπλο για να μην περάσει η ελληνική οικονομίας την πόρτα της ύφεσης όπως άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα, που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς αβεβαιότητας που απειλούν να ανατρέψουν την πρόοδο των προηγούμενων ετών. Ο νέος προϋπολογισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επενδυτικές δαπάνες, που διαμορφώνονται στα 15,3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται, η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους θα είναι το δυνατό χαρτί στο οποίο ποντάρει το οικονομικό επιτελείο για τη διατήρηση της ανάπτυξης του 2023.
5) Πληθωρισμός
Η πορεία του πληθωρισμού παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής Οικονομίας, καθώς καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το ρυθμό της ιδιωτικής κατανάλωσης. Για το 2023, υπό τις εξαιρετικά αβέβαιες συνθήκες διαμόρφωσης προβλέψεων, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%, έναντι 6,1% της Ευρωζώνης και 7,0% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το νέο έτος αναθεωρήθηκε σε 5% από 3% που ήταν αρχικά η εκτίμηση στο προσχέδιο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις