Γιατί οι Ιταλοί δεν παχαίνουν ενώ τρώνε συνέχεια ζυμαρικά;
Πέντε απαντήσεις που εξηγούν το "παράδοξο" των Ιταλών
Η Ιταλία είναι η “μητέρα” της πίτσας και των ζυμαρικών! Η κουζίνα των Ιταλών είναι γεμάτη από πεντανόστιμες συνταγές με βάση τα δικά τους χειροποίητα ζυμαρικά οι οποίες έχουν κάνει τον γύρω του κόσμου. Τις μακαρονάδες δεν τις συναντάς όμως μόνο στην παράδοση των Ιταλών αλλά και στην καθημερινότητά τους. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως ο μέσος Ιταλός τρώει ζυμαρικά 3-4 φορές την εβδομάδα αλλά οι υδατάνθρακες δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο σωματικό τους βάρος. Πώς γίνεται λοιπόν ο λαός αυτός να τρώει συνέχεια μακαρόνια αλλά να μην παχαίνει;
Την απάντηση ήρθε να δώσει η food blogger Elena Davis η οποία είναι λάτρης της ιταλικής κουζίνας. Με ένα post στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram εξήγησε το παράδοξο των Ιταλών.
Όπως αναφέρει:
1) Το μέγεθος της μερίδας στα ιταλικά εστιατόρια είναι περίπου το μισό ή το ένα τρίτο από αυτό που σερβίρεται στις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι τα ζυμαρικά είναι ένα primo (πρώτο πιάτο) συνήθως δεν υπάρχουν δεύτερα αφού το κρέας/ψάρι/λαχανικά/σαλάτα είναι μετά.
2) Τα ζυμαρικά που μαγειρεύονται Al Dente έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Όσο περισσότερο μαγειρεύετε τα ζυμαρικά, τόσο λιγότερο πυκνά γίνονται και τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του γλυκαιμικού φορτίου μετά την κατανάλωσή τους. Άλλος ένας λόγος για να μαγειρεύετε al dente!!
3) Εντάσσουν στην μεσογειακή διατροφή τα ζυμαρικά. Σερβίρουν ζυμαρικά με άφθονα λαχανικά, καθώς και φασόλια και πρωτεΐνες, αρωματισμένα με ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά, καθώς και μερικά φρούτα για επιδόρπιο. Οι σάλτσες στην Ιταλία τείνουν να είναι πολύ πιο ελαφριές και φτιαγμένες με υγιεινά υλικά.
4) Πάνε μια βόλτα. Οι Ιταλοί έχουν μια υπέροχη παράδοση, fare una passeggiata (κάντε μια βόλτα ή έναν περίπατο), η οποία συνήθως γίνεται πριν ή μετά το δείπνο.
5) Τα ιταλικά ζυμαρικά παρασκευάζονται από μη γενετικά τροποποιημένο σιτάρι. Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Ιταλία αποφεύγει τη φύτευση γενετικά τροποποιημένου (ΓΤΟ) σιταριού. Το ΓΤΟ σιτάρι έχει τροποποιηθεί γενετικά για να αυξήσει την περιεκτικότητά του σε γλουτένη.
Διαβάστε επίσης: Αυτό το ιταλικό παγωτό θεωρείται πλέον το ακριβότερο του κόσμου
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις