Καθαρά Δευτέρα: Γιατί τρώμε λαγάνα και πετάμε χαρταετό
Τα έθιμα που περνούν από γενιά σε γενιά και η προέλευσή τους
Η Καθαρά Δευτέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια σειρά από έθιμα τα οποία περνούν από γενιά σε γενιά και αναβιώνουν κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια ευχάριστη και διαφορετική μέρα με ιδιαίτερες παραδόσεις και έθιμα που γιορτάζονται σε όλη τη χώρα. Στην Αλεξανδρούπολη ένας κάτοικος μεταμφιέζεται σε Μπέη και περιδιαβαίνει την πόλη μοιράζοντας ευχές για το καλό, στη Θήβα γίνεται αναπαράσταση του βλάχικου γάμου, στη Μεθώνη κάθε Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει του Κουτρούλη ο Γάμος ενώ στο Γαλαξίδι συναντάμε το έθιμο του αλευρώματος όπου οι κάτοικοι χορεύουν μουτζουρωμένοι και αλευρωμένοι. Ας δούμε παρακάτω τα διασημότερα από τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας και την προέλευσή τους:
Γιατί ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, επειδή τη συγκεκριμένη μέρα οι χριστιανοί ξεκινούν την ψυχική και σωματική κάθαρση. Από την Καθαρά Δευτέρα και έως το Πάσχα απέχουν από τα αρτύσιμα φαγητά και προετοιμάζονται για την Ανάσταση του Χριστού.
Η Λαγάνα
Ο διάσημος αυτός άζυμος άρτος συμβολίζει τον πρόχειρο άρτο που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Το έθιμο της λαγάνας, παρέμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων και εντάχθηκε στις διατροφικές συνήθειες. Σήμερα, φρεσκοψημένη, τραγανή ή αφράτη, προσφέρεται κάθε Καθαρά Δευτέρα από τους αρτοποιούς της γειτονιάς.
Ο Χαρταετός
Το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα έχει συμβολικό χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα συμβολίζει το πέταγμα της ψυχής προς τον ουρανό και προς τον Θεό, την ψυχική ανάταση και κάθαρση. Ο λόγος που το συγκεκριμένο έθιμο τηρείται την Καθαρά Δευτέρα είναι γιατί τη δεδομένη ημέρα οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική κάθαρση ενόψει του Πάσχα. Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής.
Τα Κούλουμα
Τα κούλουμα είναι ο τρόπος που γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα, με τον κόσμο να βγαίνει στην ύπαιθρο προκειμένου να διασκεδάσει και να πετάξει χαρταετό. Μάλιστα πολλοί Δήμοι της χώρας οργανώνουν γεύματα και εκδηλώσεις τη συγκεκριμένη μέρα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται για να διασκεδάσει. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα Κούλουμα. Μεταξύ των πρώτων που επικράτησαν ήταν εκείνη που υποστήριζε ότι η λέξη Κούλουμα προέρχονταν από τη λατινική «CULUMUS». Σύμφωνα, με την προαναφερθείσα εκδοχή τα Κούλουμα, αποτελούν αναγραμματισμό του λατινικού «CUMULUS» που σημαίνει «σωρός, αφθονία», αλλά και «τελείωμα». Έτσι, λοιπόν, η λέξη συνδέεται με την αφθονία νηστίσιμων τροφών που καταναλώνουμε αυτή τη μέρα, ενώ παράλληλα σηματοδοτείται το τελείωμα της Αποκριάς.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις