Τι δείχνουν τα στοιχεία της κλαδικής μελέτης που πραγματοποίησε η ICAP CRIF.

Της Ρομίνας Νικηφόρου

Mικρή αύξηση της τάξης του 1,3% καταγράφηκε το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος στην εγχώρια κατανάλωση αλμυρών σνάκ και αντίθετα πτώση 3% στα τυποποιημένα μπισκότα και 1,4% στα κρουασάν.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν βάσει της κλαδικής μελέτης που πραγματοποίησε η ICAP CRIF, σύμφωνα με τα οποία το τρέχον έτος, συνολικά ο κλάδος τυποποιημένων μπισκότων, κρουασάν και αλμυρών σνακ εκτιμάται ότι θα καταγράψει άνοδο 2%, παρά τις ανατιμήσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ακόμη ότι η εμφάνιση της πανδημίας το 2020 δεν επηρέασε αρνητικά την εγχώρια αγορά στα μπισκότα και τα αλμυρά σνακ, σε αντίθεση με την αγορά των κρουασάν η οποία εμφάνισε πτώση.

Αναλυτικά πως εξελίχθηκε η κατανάλωση ανά κατηγορία στα παραπάνω τυποποιημένα προϊόντα τα τελευταία χρόνια.

Αλμυρά σνάκ (τσιπς & μορφοποιημένα):

Η εγχώρια κατανάλωση ακολούθησε ανοδική πορεία την τριετία 2018-2020 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4%. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2021 σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 1,3%.

Μπισκότα:

Ο όγκος της εγχώριας κατανάλωσης εμφάνισε ελαφρά άνοδο την τριετία 2018-2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3% ενώ το 2021 μειώθηκε περίπου κατά 3%.

Κρουασάν:

Η εγχώρια κατανάλωση αυξήθηκε την περίοδο 2018-2019, ενώ την επόμενη διετία 2020-2021 παρουσίασε πτώση με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής της τάξης του -4%.

Σύμφωνα με τη μελέτη μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο των τυποποιημένων μπισκότων, κρουασάν και αλμυρών σνακ, αποτελούν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, οι οποίες σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχουν ήδη οδηγήσει σε ανατιμήσεις αρκετά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των τυποποιημένων ειδών.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις