Ο Έλληνας σεφ που μαθαίνει τους κατοίκους του Ντουμπάι να τρώνε ελληνικά
Ο Αλέξανδρος Σπέρχος, που κέρδισε τις εντυπώσεις στην Expo2020 Dubai στο FoodLife.
Αποστολή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Κωνσταντίνα Χελιδώνη
Με «προίκα» τα αρώματα της παιδικής του ηλικίας στα Καλάβρυτα, ο διακεκριμένος σεφ, Αλέξανδρος Σπέρχος σερβίρει ελληνικές γεύσεις στους επισκέπτες της Expo2020 Dubai έχοντας την ευθύνη του εστιατορίου, Efzin που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του ελληνικού περιπτέρου της διεθνούς έκθεσης.
Στόχος είναι όπως δηλώνει αποκλειστικά στο FoodLife να διαφημίσει τους θησαυρούς που παράγει η ελληνική γη και να προβάλλει μία σύγχρονη οπτική της διατροφικής μας παράδοσης. «Ξεκινήσαμε πριν από περίπου έξι μήνες με την προϋπόθεση ότι θα εξυπηρετούμε περίπου 30 ανθρώπους. Πλέον χρησιμοποιούμε περί τα 200 με 300 κουβέρ την ημέρα, με τον κόσμο να περιμένει στην ουρά μέχρι και μία ώρα για να δοκιμάσει τα ελληνικά φαγητά. Το 90% των προϊόντων μας προέρχονται από την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που το 99% των πελατών μας δεν είναι Έλληνες.
Οπότε, σκεφτείτε την απήχηση χωρίς όρια που έχει η ελληνική κουζίνα σε καθημερινή βάση και το πώς η ίδια μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό εθνικό κεφάλαιο που θα ενισχύσει ακόμη πιο ουσιαστικά τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό» περιγράφει ο σεφ. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα «γευτούν» στο εστιατόριο μεταξύ άλλων μία σύγχρονη εκδοχή του μουσακά, σαλάτα ντάκος, στιφάδο, αρνί με τραχανά υπό τη μουσική υπόκρουση ελληνικών τραγουδιών ενώ έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα από την παραδοσιακή γωνιά που έχει διαμορφωθεί στο Efzin, από ελαιόλαδο, βότανα μέχρι και τραχανά.
Από τα Καλάβρυτα… στο Ντουμπάι
Ο βραβευμένος σεφ γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα, όπου από μικρή ηλικία βρισκόταν μέσα στις κουζίνες βοηθώντας στην οικογενειακή επιχείρηση. Η αγάπη του για την μαγειρική δεν άργησε όμως να εκδηλωθεί αφού η καθημερινότητά του είχε ταυτιστεί με γεύσεις και συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στο χώρο της μαγειρικής τέχνης. Σπούδασε στην Αθήνα και ξεκίνησε παράλληλα να εργάζεται σε διάφορα εστιατόρια ξενοδοχείων. Μετά την επιτυχημένη πορεία του στην πρωτεύουσα και στα ελληνικά νησιά, δέχτηκε την πρόταση να προωθήσει την ελληνική γαστρονομία στο Ντουμπάι, με τον ίδιο να γίνεται ο νεότερος επικεφαλής σεφ στο παγκοσμίου φήμης «One & Only Royal Mirage», σε ηλικία μόλις 24 ετών.
Ωστόσο, η αγάπη του για την Ελλάδα και η ανάγκη να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία σε διεθνές επίπεδο ώθησε τον σεφ να δημιουργήσει το δικό του εστιατόριο στο Ντουμπάι -μαζί με τους συνεταίρους του- δίνοντας στους πελάτες την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότερα από 200 αυθεντικά προϊόντα μικρών παραγωγής της ελληνικής γης. Πριν από τέσσερα χρόνια ο Αλ. Σπέρχος έγινε επίσημος πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ με την ιδιότητα αυτή παρέχει μέχρι και σήμερα συμβουλές σε εστιατόρια, συμμετέχει σε εκδηλώσεις στο πλαίσιο διοργανώσεων όπως είναι η Formula 1 στο Άμπου Ντάμπι, ενώ παραδίδει και μαθήματα μαγειρικής.
«Δηλώνω παθιασμένος με την ελληνική κουζίνα και την μαγειρική. Βασικός μου σκοπός είναι να αναδείξω την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο. Έχω μαγειρέψει σε πάνω από 34 περιοχές του κόσμου ελληνικές συνταγές, από την Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, την Σρι Λάνκα, την Παπούα Νέα Γουινέα έως και την Αυστραλία» καταλήγει ο σεφ.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις