Σημάδια χρήσεις του ελαιολάδου στην μαγειρική εμφανίζονται από τον 5ο αιώνα π.Χ.

To ελαιόλαδο είναι ένα βασικό συστατικό για κάθε φαγητό. Σημάδια χρήσης ελαιολάδου στη μαγειρική μπορούν να βρεθούν ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, όπως εξηγεί η επιστήμη, η Πομπηίας δίνει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς οι αρχαίοι κατανάλωναν ελαιόλαδο. Το 2021, οι ερευνητές εφάρμοσαν μια νέα μέθοδο απομόνωσης των αμινοξέων στα οστά που διατηρήθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου ενώ παλαιότερα, γνωρίζαμε τα είδη φαγητού που έτρωγαν οι Ρωμαίοι στη νότια Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ελαιόλαδο αποτελούσε τουλάχιστον το 12% της διατροφής τους. «Το λάδι δεν ήταν καρύκευμα, ήταν ένα απαραίτητο συστατικό», εξήγησε στο Science η Silvia Soncin, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. «Έπαιρναν πολλή ενέργεια από αυτό». Αν και δεν μπορούμε εύλογα να συμπεράνουμε ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν ελαιόλαδο σε τέτοιες ποσότητε τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ελαιόλαδο ήταν βασική τους τροφή. Ωστόσο, οι χρήσεις του ελαιολάδου στην αρχαιότητα εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τη μαγειρική.

Η πολύπλευρη φύση του ελαιολάδου φαίνεται στον μύθο της Αθήνας. Υπήρξε ανταγωνισμός μεταξύ του Ποσειδώνα και της Αθηνάς για να δούμε ποιου το όνομα θα κοσμούσε την πόλη. Ο Ποσειδώνας δημιούργησε άλογα για πόλεμο. Η Αθηνά, όμως, δημιούργησε την ελιά, η οποία αποδείχθηκε πιο χρήσιμη.

Οι χρήσεις του ελαιολάδου στην αρχαιότητα περιελάμβαναν μεταξύ άλλων λαμπτήρες τροφοδοσίας και καθαρισμό πληγών. Επιπλέον για το μπάνιο, το ελαιόλαδο χρησίμευε ως καθαριστικό που απολέπιζε και έβγαζε τη βρωμιά από το δέρμα. Το ελαιόλαδο ήταν επίσης απαραίτητο για να υπάρχει νυχτερινή ζωή, καθώς μπορούσε να παρέχει τεχνητό φως χωρίς υπερβολική μυρωδιά ή καπνό. Ήταν τόσο άφθονο που χρησιμοποιούνταν ακόμη και για τη λίπανση μηχανημάτων.

Διαβάστε επίσης: 

Ελαιοτουρισμός: Μία νέα τουριστική τάση γεννιέται

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις