Δημιουργήστε τα πιο όμορφα πασχαλινά αυγά με υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Της Αλίκης Τάμπου 

Αν φέτος δεν θέλετε να αγοράσετε χρωματιστές βαφές για τα πασχαλινά αυγά αλλά να τα βάψετε εναλλακτικά, σας τότε αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο για εσάς! Για να δημιουργήσετε όμορφα, φυσικά βαμμένα αυγά  δεν χρειάζεστε περίεργα υλικά καθώς έχετε ότι χρειάζεστε μέσα και γύρω από το σπίτι σας. 

Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι παλαιότερες γενιές συνήθιζαν να βάφουν τα αυγά τους όταν οι τεχνητές βαφές ήταν ανύπαρκτες, ακριβές ή και δυσεύρετες. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να επαναχρησιμοποιούν τις πρώτες ύλες για να μειωθούν τα απόβλητα. 

Τα μόνα που θα χρειαστείτε είναι: 

  • περίπου2 φλιτζάνια φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια
  • 2-4 φέτες παντζάρι (προαιρετικά)
  • τα καφέ ή λευκά αυγά 
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι 
  • παλιά νάιλον καλτσόν
  • ψαλίδι 
  • νερό για βράσιμο 
  • 1 κατσαρόλα
  • λίγο φυτικό ή λάδι καρύδας

Το παρακάτω σκέλος μπορούμε και να το παραλείψουμε αν δεν θέλουμε να έχουν τα αυγά μας κάποιο σχέδιο επάνω και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα απλά βάφοντας τα με το φυσικό αυτό τρόπο. Αν θέλουμε όμως σχέδια, βγαίνουμε στην αυλή και μαζεύουμε μερικά αγριολούλουδα, φύλλα και μίσχους. Υπάρχουν πολύ όμορφα σχήματα και μοτίβα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπως τριφύλλια, μαργαρίτες, ή οτιδήποτε με ενδιαφέρον περίγραμμα που ταιριάζει στο πλάι ενός αυγού. Στη συνέχεια, παίρνουμε τις κάλτσες σας και τις κόβουμε σε τμήματα περίπου 13 εκατοστών και κάνουμε ένα κόμπο στην μία πλευρά. Θα χρειαστούμε τόσα όσα και τα αυγά που σκοπεύουμε να βάψουμε.

Εν τω μεταξύ, βάζουμε τις φλούδες του κρεμμυδιού και τις φέτες παντζαριού σας σε μια κατσαρόλα και γεμίζουμε με αρκετό νερό ώστε να τα καλύψουμε. Βράζουμε και μετά προσθέτουμε το ξύδι. Μόλις το νερό πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να κρυώσει. Αφαιρούμε τα κρεμμυδόφυλλα και τα παντζάρια. Παίρνουμε ένα λουλούδι ή φύλλο από αυτά που διαλέξαμε και το τοποθετούμε πάνω σε ένα αυγό. Μπορούμε συνήθως σε κάθε αυγό να βάλουμε 2 φύλλα αντιδιαμετρικά. Ενώ κρατάμε το φύλλο στη θέση του με το ένα χέρι, τυλίγουμε το αυγό σε ένα από τα κομμάτια καλτσόν που έχουμε κόψει. Αφού βεβαιωθούμε ότι το φύλλο είναι στη θέση που θέλουμε σφίγγουμε την κάλτσα ενώ δένουμε τις άκρες σε κόμπο. Όταν όλα τα αυγά μας έχουν στολιστεί και τυλιχθεί, τα προσθέτουμε τα στο κρύο, βαμμένο νερό και τα αφήνουμε τα να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά. 

Ανακατεύουμε σιγά εάν χρειάζεται. Μπορούμε να τα βγάλουμε νωρίτερα αν θέλουμε απαλό χρώμα ή να τα αφήσουμε ακόμα περισσότερή ώρα με κλειστή τη φωτιά όμως για να μην σπάσουν για να έχουμε ακόμα πιο βαθύ χρωματικό  αποτέλεσμα. Τα αφήνουμε μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή απόχρωση. Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα αυγά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας. Όταν στραγγίξουν από τα πολλά νερά, κόβουμε την κάλτσα και αφαιρούμε τα άνθη και τα φύλλα αφήνοντας έτσι να φανούν τα αποτυπώματα που άφησαν πίσω. Αφού στεγνώσουν εντελώς τα περνάμε με λίγο λάδι που έχουμε βάλει σε χαρτί κουζίνας για να γυαλίσουν.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις