Οι θέσεις που κατέλαβαν παϊδάκια, γύρος, γιουβέτσι και μπακαλιάρος

Τέσσερα ελληνικά πιάτα συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα 50 καλύτερα στον κόσμο, το TasteAtlas, ένας από τους πιο δημοφιλείς οδηγούς για φαγητό.

Η κατάταξη, σύμφωνα με το TasteAtlas έγινε βάσει ψηφοφορίας και στην κορυφή βρέθηκε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ιαπωνία το «Karē».

Παϊδάκια

Σε ό,τι αφορά τα τέσσερα ελληνικά πιάτα που ξεχώρισαν στην 15η θέση βρέθηκαν τα παϊδάκια. «Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως το απολαμβάνουν ως κύριο πιάτο. Συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιόλαδου, χυμού λεμονιού και ποικιλίας φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στα κάρβουνα. Συνδυάζονται με πατάτες, σαλάτες ή την κρεμώδη και δροσιστική σάλτσα, το τζατζίκι» αναφέρεται στην περιγραφή του πιάτου.

Γύρος

Ο γύρος είναι το επόμενο ελληνικό πιάτο το οποίο καταλαβάνει την 31η θέση. Όπως επισημαίνει το TasteAtlas «ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή street food, ελληνικά πιάτα, που αποτελείται από κρέας όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχάρι (δημοφιλές σε άλλες χώρες) μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια μπαίνει συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλια και αγγούρια.

Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «γυρίζω» που αναφέρεται στη συνεχώς περιστρεφόμενη κάθετη σούβλα στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τον γύρο τον «έφεραν» στην Ελλάδα το 1922, πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Πολλοί από τους οποίους έγιναν έμποροι και άνοιξαν τα μαγαζιά τους με μικροσκοπικές τρύπες στον τοίχο, όπου πουλούσαν γύρο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο γύρος έγινε περισσότερο δημοφιλής και εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Σήμερα, ο γύρος είναι γνωστός ως ένα από τα πιο δημοφιλή street food σε όλο τον κόσμο».

Γιουβέτσι

Το γιουβέτσι ακολουθεί στην 36η θέση και αναφέρεται σχετικά: «Αυτό το κλασικό ελληνικό μαγειρευτό πιάτο αποτελείται από ζυμαρικά και κοκκινιστό κρέας και παρασκευάζεται σε κατσαρόλα. Αν και η παραδοσιακή συνταγή είναι με μοσχάρι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας περιέχει συνήθως καρυκέυματα όπως κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης αλλά και κόκκινο κρασί.

Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται δύο είδη ζυμαρικών, κριθαράκι ή χυλοπίτα και επικάλυψη μίας στρώσης τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα σύνηθες γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις».

Μπακαλιάρος

Τέλος ο μπακαλιάρος καταλαμβάνει τη 41η θέση. «Στην ελληνική κουζίνα με το συγκεκριμένο πιάτο εννοούν τον «χρυσαφένιο» τραγανό, τηγανητό μπακαλιάρο. Είτε παστός είτε φρέσκος ο μπακαλιάρος τηγανίζεται μέσα σε παχύρεστο κουρκούτι.Σερβίρεται συνήθως ως μεζές ενώ όταν συνοδεύεται με μία σάλτσα από σκόρδο, ονομάζεται μπακαλιάρος σκορδαλιά. Αν και τρώγεται όλο τον χρόνο, ο τηγανητός μπακαλιάρος συνδέεται με την 25η Μαρτίου».

Η λίστα με τα 50 καλύτερα πιάτα στον κόσμο

Διαβάστε επίσης: 

Taste Atlas: Αυτά είναι τα 5 κορυφαία ελληνικά τυριά

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις